Situacija oko izmjena Zakona o igrama na sreću u Federaciji Bosne i Hercegovine eskalirala je u subotu navečer. Iz Sportske kladionice “Premier” pozvali su svoje zaposlene, kao i njihove porodice te prijatelje, da se pripreme na posljednji korak – proteste pred državnim institucijama, prenosi agencija Patria.

Grupa „Spasimo naša radna mjesta – Sportska kladionica Premier“ preplavljena je postovima, komentarima i pozivima na proteste protiv donošenja izmjena Zakona o igrama na sreću, odnosno, kako su naveli, ostaje im „još jedan oblik borbe, a to su protesti pred Vladom FBiH u Sarajevu. S tim u vezi idućih će dana svim zaposlenicima SK „Premier“ biti dostavljeni upiti s ciljem prikupljanja podataka ko je zainteresiran sudjelovati u odbrani svoga radnog mjesta i koliki broj članova porodica i prijatelja može sa sobom povesti.

Iz ovog su preduzeća pojasnili kako su došli do saznanja da Vlada FBiH, a prije svega ministrica finansija Jelka Milićević, nemaju i ne žele imati razumijevanja za njih te nisu zainteresirani za činjenicu da će njihovi amandmani zatvoriti „Premier“ i ostale privatne kladionice te sve zaposlene ostaviti bez posla.

– Iako se i dalje nadamo da će u Domu naroda FBiH prevladati razum i da ovaj zakon neće biti usvojen nema nikakvih naznaka da se možemo pouzdati u pozitivan razvoj događaja za nas – poručuju iz kladionica Premier.

Dodali su kako su, nažalost, svjesni toga da će „Premier“ biti primoran zatvoriti svoj uplatna mjesta u Federaciji BiH, ali i da sve naznake govore kako i Vlada Republike Srpske pokazuje tendencije da “prekopira” isti zakon koji možda stupi na snagu u Federaciji BiH.

Ugledni profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Mehmed Jahić kazao je za Patriju da izmjene zakon kojim se uvode tri stope poreza ostavlja prostora za manipulaciju, a sam porez bi se plaćao četiri puta što je nedopustivo.

– Prvi put porez bi se plaćao na uplatu koju izvrši igrač. I to po stopi od pet posto. Ovakav prijedlog nema zakonsku osnovu. Uplate igrača su jedini i ukupan prihod priređivača igara na sreću. Ukupan prihod u slučaju igara na sreću se ne smatra prometom i kao takav prema Zakonu o PDV-u ne može biti oporeziv, pa ni sa pet posto kako to sada predlaže Vlada FBiH.

Od ukupnog prihoda koji ostvari tokom godine priređivač igara isplaćuje plaće radnicima, penziono i socijalno za njih, plaća zakup prostora, tekuće troškove i sl.

Država treći put porez želi uzeti ukoliko igrač ostvari dobitak. Četvrti porez priređivači igara na sreću plaćaju na kraju godine, kao porez koji se plaća na dobit.

KOMENTARI:
Loading...