Demobilisani borci iz svih krajeva Federacije Bosne i Hercegovine danas protestom traže od Vlade FBiH da usvoji Rezoluciju u kojoj se nalaze tri glavna zahtjeva: jedinstven registar boraca, jedno boračko udruženje i borački dodatak.

Nekoliko stotina demobilisanih boraca okupilo se danas na stadionu Koševo odakle će se uputiti prema zgradi Vlade FBiH u Sarajevu. Mnogi od njih stigli su autobusima iz drugih gradova. Podršku su im pružili radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS, Hidrogradnje i Udruženje poljoprivrednika Kantona Sarajevo.

“Ovdje sam zbog svih obespravljenih građana Bosne i Hercegovine. Poljoprivrednici su poput boraca obespravljeni. Ovi borci nemaju ni zdravstveno osiguranje, a kamoli novac za osnovne životne uvjete. Poljoprivreda je ugrožena, ogromni uvozi koji su sumnjive kvalitete. Maline koje su uništile zemlju, krave u Srebrenici uginule za deset dana i niko nije odgovarao”, rekao je Kadija Tahmaz, predsjednik Udruženja poljoprivrednika KS-a.

Demobilisani borac i poljoprivrednik Hasib Delić ogorčen je što vlast za toliko godina nije donijela kvalitetan zakon o borcima.

“Mi ne želimo uzeti od nikoga, sve se može riješiti menadžerskim timom na čelu Vlade, ali nemamo mi to. Treba obrađivati zemlju, otvoriti zadruge, čipsare i praviti krompirušu, tada bi i mladi borci imali gdje raditi, a ne da svi rade od Baščaršije do Ilidže”, rekao je Delić.

Glavno okupljanje zakazano je ispred zgrade Vlade FBiH u 12 sati.

Stanko Karlušić, jedan od demonstranata, za Klix.ba je izjavio da je na ovim protestima, za razliku od prošlih, prisutan veći broj ljudi, među kojima su poljoprivrednici i penzioneri.

Podsjećamo, nekoliko stotina demobilisanih boraca okupilo se 25. aprila ispred zgrade Vlade FBiH tražeći ostavku ministra za pitanja boraca u FBiH Salke Bukvarevića, usvajanje rezolucije Savjeta branilaca u kojoj su iznijeli zahtjeve, između ostalog, uvođenje mjesečnog dodatka za borce i to za svaki mjesec proveden u odbrani BiH, koji ne može biti manji od minimalne penzije u FBiH.

Temeljne boračke organizacije Federacije, kao i Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a ogradili su se od najavljenih protesta.

Zbog najavljenih protesta od 11 sati je obustavljen saobraćaj na dijelu ulice Alipašina (od raskrsnice s ulicom Maršala Tita do raskrsnice s ulicom Betanija).

KOMENTARI:
Loading...