Ovčari iz sela na sjevernim obroncima Vlašića zatražili su juče od kotorvaroške opštinske uprave da im što prije obezbijedi stočnu hranu i sijeno, kako bi mogli prehraniti zametena stada.Zatraženo je i da se što prije očiste lokalni putevi u podvlašićkom kraju.

Snježni nanosi

– Obratićemo se za pomoć i Civilnoj zaštiti, jer je stanje postalo nepodnošljivo. Snježni nanosi na pojedinim lokacijama na području Ćorkovića, Gelića i Kruševa Brda dostižu visinu od 97 centimetara, pa je nemoguće doći do ono malo sijena što je ostalo, kaže Veselko Pavlović, stočar iz Ćorkovića.

Pavlović upozorava da su zalihe sijena kod većine ovčara na sjevernim obroncima Vlašića na izmaku i da, u najboljem slučaju, mogu potrajati još dva-tri dana.

– Niko nas nije posjetio i pitao kako opstajemo na ovom kijametu. Putevi su zameteni, pa već nekoliko dana ni do prodavnice u Šipragama ne možemo otići, veli Pavlović.

Ovčar Radenko Gelić kaže da je u više navrata pokušavao telefonom da kontaktira nadležne u kotorvaroškoj opštinskoj upravi i da ih upozna sa nevoljama podvlašićkih ovčara, ali da se sve završilo samo na pokušaju.

– Svi prebacuju odgovornost sa sebe i bježe od rješavanja problema. Čak su mi rekli da moje ovce nisu njihova briga i da ih prodam ako ih ne mogu prehraniti i sačuvati od snijega, leda i hladnoće, priča Gelić.

On podsjeća da je ovčarima iz sela na sjevernim obroncima Vlašića vlast zabranila nomađenje, pa su već tri godine primorani da sa stadima i minimalnim količinama hrane prezime na planini.

Zabrana nomađenja

– Nikada ovčari na planini nisu mogli obezbijediti dovoljne količine sijena za ovce u zimskom periodu, pa smo bili primorani da idemo u nomađenje. Prije rata smo zime sa stadima provodili u Slavoniji i u Vojvodini, a u ratu i nakon rata, do unazad tri godine, u Posavini i Semberiji. Tada se kraj s krajem nekako mogao sastavljati, a nakon zabrane nomađenja vlast nas je dovela do prosjačkog štapa, veli Gelić.

U kotorvaroškoj opštinskoj upravi kažu da su upoznati sa problemima podvlašićkih ovčara, dodajući kako će “predstavnici nadležnih službi posjetiti to područje i utvrditi stvarno stanje”.

KOMENTARI:
Loading...