U povodu 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa, danas je u Muzeju istočne Bosne u Tuzli, otvorena nesvakidašnja taktilna izložba “Etnologija na vrhovima prstiju”, na kojoj su slijepe i slabovidne osobe mogle “da dožive umjetnost i prošlost”.

Naime, na izložbi autorice Vesne Isabegović, koja je rađena u saradnji sa Udruženjem građana oštećenog vida Tuzla, prezentovani eksponati vezani za svakodnevni život u Tuzli krajem 19. i početkom 20. vijeka.

-Izložba je upriličena da damo podršku slijepim i slabovidnim osobama na ovaj način i da im na ovaj približimo kulturu i sve ono što se čuva u Muzeju istočne Bosne. Ovo je druga izložba, a prva je bila u prostorijama njihovog udruženja. Izložba je uglavnom taktilnog karaktera i Muzej pokušava da eliminiše negativnu praksu da je kultura bila nedostupna osobama sa bilo kojom vrstom invaliditeta. Mi smo izabrali eksponate, koje će moći slijepa i slabovidna osoba da dodirne, da na taktilan način doživi umjetnost i našu prošlost – kazala je Vesna Isabegović.

Kako je navela, radi se o eksponatima iz Tuzle, a tu su uglavnom nošnje, nakit, namještaj, posuđe i sve ono što su koristili naši preci prije više od 100 godina.

-Ovom prilikom smo napravili i brošuru, kao jednu vrstu vodiča na Brajevom pismu. Također smo napravili i audio vodič, i one osobe koje ne znaju čitati Brajevo pismo, mogu dobiti sve informacije o svakom eksponatu – kazala je ona.

Tifa Tučić, predsjednica Udruženja građana oštećenoog vida Tuzla, kazala je da joj ova izloćba puno znači.

-Slijepe osobe imaju ograničen pristup kulturi i kulturnom naslijeđu, i ovo što se danas događa nije prvi put. Naša saradnja datira nekoliko godina unazad – kazala je Tifa Tučić, dodajući da su dio ove izložbe članovi ovog udruženja mogli vidjeti prošle godine u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa.

Zaposlenici Muzeja su na izložbi ugostili djecu iz Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva, goste iz udruženja slijepih i slabovidnih grada Vukovara, te članove Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Izložba će biti otvorena do 3. decembra, čijim zatvaranjem će biti obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Muzej istočne Bosne nastoji promijeniti dosadašnju negativnu praksu i poboljšati dostupnost kulturno-istorijskog naslijeđa slijepim i slabovidim osobama postavljanjem taktilne izložbe eksponata iz etnološke zbirke Muzeja, štampanjem taktilne brošure i izradom audio vodiča.

Pristup Muzeju i Izložbi je omogućen i osobama u invalidskim kolicima, kao i svim drugim zainteresovanim posjetiocima.

KOMENTARI:
Loading...