9.5 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 25 Februara, 2021

Neposlušnim mobing i premještaji, odanima 2,8 miliona KM nagrada samo u zadnjih pet godina!

Miro Džakula, čovjek od najvećeg povjerenja lidera HDZ-a Dragana Čovića, kojem je još u junu 2020. istekao drugi uzastopni mandat na poziciji direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za gotovo deceniju na čelu državnih carina uspio je da u potpunosti privatizira ovu instituciju kojom s grupom odabranih i dalje rukovodi nepoštujući i derogirajući zakone te se obraćunavajući sa svima koji su mu stali na put ili pokušali da upozore na brojne kriminalne afere, piše Inforadar.

Inforadar je tokom prethodne dvije godine objavio više velikih priča o aferama unutar UIO, nakon čega su nam se, ohrabreni našim radom, svjedočanstvima i dokazima o Džakulinoj strahovladi, javili brojni uposlenici, no većina i dalje ne smije javno da istupa iz straha od odmazde, što se uveliko događa.

DŽAKULINA SAMOVOLJA I KRŠENJE ZAKONA

Mnogi od njih godinama su mobingovani od strane Džakule i njegove ekipe. Za svaki neposluh i pokušaj istjerivanja pravde pisani su im nelegalni i protukazokoniti premještaji kao sredstvo pritiska, pa su tako porodični ljudi preko noći morali da prihvaćaju premještaje iz Banjaluke u Gradišku, Mostara u Tuzlu, ili Sarajeva u Bihać, ili bi im uslijedila suspenzija.

Veliki broj uposlenika zbog toga je pokrenuo sporove protiv UIO. Samo u posljednjih pet godina UIO je zbog Džakulinih nelegalnih odluka morala da isplati značajna sredstva iz budžeta.

“U parničnim postupcima vođenim protiv UIO BiH u period od 1.1.2015. do 1.11.2020. godine, suprotnim strankama dosuđen je novčani iznos od ukupno 335.834 KM”, potvrdili su Pravobranilaštva BiH za Inforadar.

Dakle, poreski obveznici BiH platili su oko 336.000 KM Džakulinu samovolju samo od 2015. naovamo. I nikom ništa.

Istovremeno, unazad pet godina odabranim pojedincima, ljudima iz Džakuline ekipe i uposlenicima koji su bili “poslušni” isplaćeno je, vjerovali ili ne, čak oko 2,8 miliona KM naših para – na ime nagrada i “prekovremenog” rada!

Uprkos svim podacima proisteklim iz spornih odluka, ali i više presuda kojima je utvrđeno da UIO vrši mobing prema zaposlenima, uprkos izgubljenim, i našim parama plaćenim sudskim sporovima, disciplinskom progonu zaštićenih prijavitelja korupcije, i brojnim drugim neregularnostima, Džakula i dalje uživa zaštitu onih koji bi trebalo da kontroliraju zakonitost postupanja UIO.

Prije svega političkog pokrovitelja Čovića, koji je prethodnih godina pravio velike političke ustupke prema partneru Miloradu Dodiku da bi Džakula ostao na čelu UIO BiH (umjesto predstavnika Srba i kadra SNSD-a), a onda i zaštitu Upravnog inspektorata pri Ministarstvu pravde BiH (koje, također, godinama drži HDZ), Agencije za državnu službu BiH, te Ureda za reviziju institucija BiH (kojim su, također, godinama rukovodili kadrovi bliski HDZ-u).

Danas UIO BiH, sa nešto manje od 2.500 zaposlenih, predstavlja nakon Ministarstva odbrane BiH najvećeg poslodavca među državnim institucijama. Istovremeno, zbog svoje misije državnih carina (gdje se vrti ogroman novac) UIO kao institucionalna “zlatna koka” već skoro deceniju ima ključni strateški značaj za Čovića i HDZ.

Sve je stoga činjeno i rađeno da se niko ne nađe na putu i ne zasmeta sticanju moći Mire Džakule, odnosno da ne poremeti Čovićeve strateške planove na ovom isturenom komandnom mjestu.

Samu ovu priču Inforadar je istraživao nekoliko mjeseci. Interesantno je da je usred našeg istraživanja i traganja za odgovorima, a nakon što su saznali šta pripremamo, u sjedištu UIO organizirano nekoliko hitnih sastanaka na ovu temu. Objavljujemo faksimile Džakuline naredbe te jednog od takvih sastanaka.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci