10.8 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 1 Marta, 2021

Nema istrage protiv sedam zastupnika u Skupštini TK Saopćenje

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo je naredbu da se neće provoditi istraga protiv sedam zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona iz različitih političkih stranaka i predsjednika SDP-a BiH za krivično djelo napad na ustavni poredak FBiH i osnivanje udruženja ili nabavljanje sredstava za učinjenje krivičnih djela protiv ustavnog poretka FBiH, jer iz prijave, prikupljenih dokaza i pratećih spisa je očigledno da prijavljena djela nisu krivična djela.

Taj predmet formiran je na osnovu krivične prijave koju su 31.12.2020. godine podnijeli tadašnji predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i premijer TK Denijal Tulumović.

Kako iz Kantonalnog tužilaštva TK podsjećaju, radi se o prijavi vezanoj za dešavanja od 31.12.2020. godine kad je 18 zastupnika u Skupštini TK održalo paralelnu sjednicu i sa drugim okolnostima koje su pratile te događaje.

– Nakon saslušanja većeg broja osoba u svojstvu svjedoka i analize svih pribavljenih materijalnih dokaza u ovom tužilaštvu, utvrđeno je da nema elemenata krivičnog djela napad na ustavni poredak ili drugog krivičnog djela protiv ustavnog poretka jer je u članu 149. KZ FBiH definisano da je to djelo počinjeno samo ukoliko se upotrebom fizičke sile ili prijetnjom da će se upotrijebiti fizička sila pokuša promijeniti ustavni poredak Federacije ili svrgnuti njene najviše institucije.

U konkretnom slučaju nije bilo upotrebe ili pravno relevantne prijetnje upotrebom bilo kakve fizičke sile, u cilju promjene ustavnog poretka.

Vezano za to krivično djelo zabranjeno ponašanje ima formu jasnog, konkretnog i preciznog zakonskog opisa, pa izvan obuhvata krivičnog progona ostaju namjere, planovi i različiti oblici političkog djelovanja kod kojih izostaje dimenzija fizičkog nasilja.

Ukoliko nema fizičkog nasilja ili prijetnji da će se upotrijebiti fizičko nasilje, nema ni krivičnog djela napad na ustavni poredak FBiH iz pomenutog člana KZ FBiH – saopćeno je.

Kako se ističe, tom naredbom o neprovođenju istrage nije obuhvaćen dio krivične prijave protiv istih skupštinskih zastupnika od istih podnosilaca a koja se odnosi na krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, nesavjestan rad u službi i druga prijavljena djela.

– Taj dio prijave je u fazi provjera i u postupku analize pribavljenih dokaza te nije donesena tužilačka odluka.

Također, u postupku provjera prijavljenih radnji je i krivična prijava koju je podnijelo sedam skupštinskih zastupnika protiv tadašnjeg predsjednika Skupštine TK i premijera TK za više krivičnih djela a vezanih za iste događaje te nije donesena tužilačka odluka po toj prijavi – saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci