26.9 C
Bosanska Krupa
Četvrtak | 30. Juna 2022.

Nebo i zemlja: Kako današnja djeca provode vrijeme, a kako su nekada

Sjećate se kako smo se kao djeca po cijele dane igrali vani?
- Oglas-

 

Imali smo vremena na bacanje, hrpu prijatelja i igara u kojima smo se dobro znojili i u kojima je mašta imala glavnu ulogu. Današnja djeca žive neki potpuno drugačiji život. Koliko god bili nespojivi pojmovi djeca i posao, današnja su djeca zaista prezaposlena.

1. Klinci nemaju slobodnog vremena

Između vrtića/škole, sportskih aktivnosti, likovnih radionica i stranih jezika, današnja djeca uopće nemaju slobodnog vremena, što, upozoravaju stručnjaci, uopće nije dobro.

“Slobodno vrijeme pomaže djeci da nauče sami sebe organizirati, pomaže im razvijati socijalne vještine i emocije koje će im, kad odrastu, pomoći graditi odnose s drugima”, objašnjava američki pedijatar Robert Murray, prenosi RTL.

Prema studiji objavljenoj u američkom naučnom časopisu Pediatrics, vrijeme u kojem su se djeca nekada igrala na ulici ili igralištu, danas je popunjeno strukturnim aktivnostima, odnosno potpuno organizirano. Stručnjaci upozoravaju da to može loše utjecati na djecu – mentalno, fizički, psihički i društveno.

2. Vrijeme provedeno pred ekranima drastično je poraslo

Računari, pametni telefoni, tableti i televizija sastavni su dio djetinstva danas. Vrijeme koje djeca provedu pred ekranima drastično se povećalo u usporedbi s prijašnjim generacijama klinaca. Jedno istraživanje pokazalo je kako su sredinom 90-ih djeca u dobi od pet do 16 godina u prosjeku dnevno pred ekranima provodila tri sata, dok se 2015. ta brojka povećala na 6.5 sati na dan.

3. Djeca puno manje vremena provode na zraku

Jedna britanska studija pokazala je kako današnja djeca provode upola manje vremena igrajući se vani, nego što su to činili njihovi roditelji. To može loše utjecati na zdravlje djece zbog toa što nisu fizički aktivna i nedostaje im vitamina D.

4. Današnji klinci manje spavaju

Nakon košarkaškog treninga, instrukcija iz matematike, sata klavira i gimnastike, djeci ostaje puno manje vremena u danu za odmor. Klinci u dobi od šest do 13 godina noću bi trebali spavati devet do 11 sati, a oni do 14 do 17 osam do 10. Prema američkoj studiji 58 posto osnovoškolaca i 72 posto srednjoškolaca ne spava dovoljno.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci