16 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 14 Juna, 2021

Nastavljena vakcinacija u Zetri, 5.000 doza vakcina za starije od 75 godina

U dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra) danas od 8 sati nastavlja se masovna imunizacija građana, a na raspolaganju je 5.000 kineskih vakcina Sinopharm koje su donacija Kine.

Nastavlje se vakcinacija starijih od 75 godina, hemodijaliziranih i transplantiranih pacijenata koji nisu bili obuhvaćeni prvim ciklusom vakcinacije. Na vakcinaciju mogu računati i odrasli pacijenti sa Down sindromom, hronični pacijenti i osobama koje boluju od rijetkih bolesti.

U prvom krugu vakcinacije Kantonu Sarajevo je bilo na raspolaganju 12.800 doza vakcina. U Zetri je vakcinisano dnevno između 1.500 i 1.700 osoba.

S obzirom da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva odobrila upotrebu kineskih vakcina Sinovac (10.000 doza) koje je donirala Turska za imunizaciju (obje doze) 5.000 uposlenih u policijskim državnim agencijama, danas će biti potpisan i sporazum između Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, JU Doma zdravlja KS i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine za primjenu vakcina. Tim sporazumom Kanton Sarajevo provodit će imunizaciju uposlenih u ovom ministarstvu te sigurnosnim agencijama Bosne i Hercegovine.

 

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci