3.6 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 1 Marta, 2021

Narednih dana kišovito, ali sa temperaturama do 12 stepeni

Meteorolozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za danas najavljuju pretežno oblačno vrijeme u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne gdje lokalno može pasti malo kiše, a u planinskim dijelovima i malo snijega.

U većem dijelu Bosne mala do umjerena oblačnost. Vjetar slab do umjeren južnog i jugozapadnog smjera, a u planinskim dijelovima na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0, na krajnjem jugu i lokalno u Krajini do 3, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu do 11 stepeni.

U Sarajevu umjereno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura oko -2, a najviša dnevna oko 5 stepeni.

Za četvrtak je najavljeno pretežno oblačno vrijeme na području Hercegovine, zapada u jugozapada Bosne gdje lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne umjerena oblačnost. 

Puhat će vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 stepeni.

Za petak se u Bosni i Hercegovini prognozira umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje većinom na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne. U ostalim područjima slabije padavine. Vjetar južnog smjera sa jakim, lokalno i olujnim udarima. Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 stepeni. 

Promjena temperaturnog režima

Prvog dana vikenda je najavljeno pretežno oblačno vrijeme sa kišom, koja će tokom dana oslabiti i postupno prestati. U planinskim dijelovima sa susnježicom ili slabim snijegom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu do 11 stepeni.

Prema prognoznim modelima, od 26. januara do 2. februara, najavljeno je  se nestabilno vrijeme uz povremene padavine na jugozapadu, istoku i u centralnoj Bosni.

Promjena temperaturnog režima i osjetniji porast temperatura zraka prognozira se od 20. januara do 2. februara. Vrijednosti minimalnih temperatura u Bosni kretat će se od -1 do 4, u Hercegovini od 2 do 7 stepeni, a maksimalna će ići i do 13 stepeni u Hercegovini.

Biometeorološka prognoza

Mada će strujanje toplijeg zraka i porast temperatura djelovati ugodno, nadolazeće pogoršanje koje će se postepeno širiti sa zapada prema ostatku zemlje, uslovljava nešto lošiju opću sliku u Hercegovini, Krajini i na jugozapadu Bosne.

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda. Hronični bolesnici trebali bi umanjiti aktivnosti. Sa noćnim satima, biometeorološke prilike dodatno će se pogoršati u cijeloj zemlji.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci