18.4 C
Bosanska Krupa
Petak, 26 Februara, 2021

Naredne sedmice izricanje presude Kasupoviću, optuženom za terorizam

Državni sud će iduće sedmice izreći nepravosnažnu presudu Senadu Kasupoviću, optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

Izricanje presude Kasupoviću, koji  je optužen za terorizam zbog pridruživanja takozvanom ISIL-u, zakazano je za četvrtak, 28. januar.

On je, kako se navodi u optužnici, otputovao iz BiH u Tursku 12. jula 2013. i ilegalno prešao granicu Sirije u namjeri da se bori na strani takozvanog ISIL-a, koji je 30. maja 2013. proglašen terorističkom organizacijom.

Navodi se da je ova organizacija napadima na stanovništvo i zatvaranjima nastojala da prisili sirijske vlasti na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Prema optužnici, Kasupović je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El-Aksa”.

Suđenje mu je počelo 20. maja 2020. godine, nekoliko mjeseci nakon deportovanja u BiH.

Državno tužilaštvo će u utorak, 26. januara, iznijeti završne riječi na suđenju Ademu Kostjerevcu, bivšem pripadniku Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Zvorniku, kojem se na teret stavlja da je u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Kostjerevac je 18. juna 2020. izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Autor: detektor.ba

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci