Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović bio je gost Dnevnika D Federalne televizije. Između ostalog govorio je o neusvajanju rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i dolasku srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na dženazu i komemoraciju u Potočare, prenosi novinska agencija Patria.

– Nisam bio iznenađen, a ni razočaran onim što se dogodilo u UN-u. Čovjek se samo može razočarati u prijatelje. Bošnjaci su jasno odvojili počinioce zločina od srpskog naroda, ali oni nisu smogli snage da prihvate činjenice koje je presudio međunarodni sud.

Mi trebamo nastaviti raditi na tome da istina o genocidu u Srebrenici dopre do srpskog naroda koji još uvijek u tim elitama ne može da smogne snage da se odredi konačno, kazao je reis Kavazović i nastavio:

-Evidentno je bilo lobiranje Srbije i bh. entiteta RS prema Rusiji. Mi smo komšije sa srpskim narodom, očekivali smo da pređu taj prag, ali nisu ga uspjeli preći.

Ako već nismo prijatelji, onda bi bar trebali ostati komšije, da živimo jedni pored drugih, da ne činimo jedni drugima ono što je počinjeno u Srebrenici- kazao je reis Kavazović

-Srebrenica je kamen na kojem se povjerenje može graditi ili ga neće biti. Ne trebamo biti razočarani zbog neusvajanja rezolucije, jer Srebrenica će ostati da živi kao najveća tragedija poslije Drugog svjetskog rata, u srcima slobodnih ljudi. Srpski narod očito nije slobodan. Zavisi od Rusije i to je nešto što trebamo znati, istakao je reis Kavazović.

Govoreći o dolasku Vučića na komemoraciju u Potočare kazao je da srbijanski premijer nije smogao snage, a možda još više Nikolić, da prihvati pruženu ruku Bošnjaka.

-Islamska zajednica, to želim kazati, prije nekoliko mjeseci otvorila je vrata Gazi Husre-begove džamije Vučiću. Primili smo ga, pružili mu ruku pomirenja, a on je naravno tu ruku odbio.

Islamska zajednica kao najstarija organizacija je na najsvetijem mjestu pružila ruku Vučiću, znajući kakva je bila njegova prošlost, ali u nadi da ćemo gajiti prijateljstvo između dva naroda. Kasnije je izjavljivao da on želi doći u Srebrenicu da pokaže kako Srbi žele pomirenje a da to Bošnjaci ne žele.

Zato, dolazak Vučića u Srebrenicu je kao i njegov nedolazak, isto nam znači, nakon svega, naglasio je reis.

KOMENTARI:
Loading...