9.5 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 24 Februara, 2021

Nakon pomaka u istrazi o smrti Memića, sada je red na slučaj “Dragičević”

Pet godina nakon smrti Dženana Memića u Sarajevu, u istrazi Tužilaštva Bosne i Hercegovine jutros je pretreseno više lokacija i uhapšene su dvije osobe, između ostalog zbog ometanja istrage u ovom slučaju. Advokat porodice Memić u ovom slučaju kaže da je ovo prvi pomak u istrazi ubistva i nada se da će se Državno tužilaštvo uključiti i u slučaj ubistva Davida Dragičevića, prenosi BIRN.

Iz Tužilaštva BiH jutros je saopšteno da se aktivnosti provode u predmetu na kojem rade duži vremenski period, a odnosi se na “krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine”.

Jedna od osoba čiji se prostori pretresaju jeste službena osoba u institucijama Kantona Sarajevo, saopštili su iz Tužilaštva.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže kako je sve što se jutros desilo u Sarajevu jako bitno jer je neophodno utvrditi odgovornost svih onih koji su opstruisali istragu.

“Vidjećemo kako će se ovo odvijati dalje. Društvo je postalo talac nekolicine korumpiranih tužilaca i zato je ova akcija jako bitna. Sve ovo što se govori samo je kap u moru onoga šta sam saznao radeći sa porodicama Memić i Dragičević”, kaže Feraget.

On kaže i da godinama u oba slučaja – “Memić” i “Dragičević” – ponavlja kako je neophodno napraviti istragu o istrazi, i da bi takva istraga tek “otkrila šta je sve činjeno u pokušajima zataškavanja ova dva ubistva”.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice.

Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

Dženanov otac i porodica su nakon njegove smrti organizovali brojne proteste, nezadovoljni rezultatima istrage policije i tužilaštva u Sarajevu.

“Ovo danas je pečat državnog tužiteljstva da smo mi sve vrijeme govorili istinu”, kaže Muriz Memić.

“Mi sve vrijeme govorimo da je Dženan ubijen, i ovo danas je potvrda da mi govorimo istinu. Nadam se samo da će sve ovo dovesti i do prave istrage o ubistvu i rješavanja slučaja ubistva”, kaže on.

Akciju po nalogu Tužilaštva BiH u Sarajevu pratio je iz Beča putem medija otac Davida Dragičevića, Davor. On za BIRN BiH podsjeća da je prije dvije godine od Okružnog tužilaštva u Banjaluci tražio, zajedno sa advokatom Feragetom, da predmet istrage ubistva njegovog sina bude prebačen u Državno tužilaštvo. To nikada nije učinjeno, kaže Davor Dragičević.

“Iskreno se nadam da je ovo početak promjena u bh. pravosuđu. Dokazi koje posjeduje advokat Feraget jasno ukazuju da se radi o ubistvu naše djece i da tužilaštva u Banjaluci i Kantonalno u Sarajevu nisu vodila adekvatnu istragu radi otkrivanja ubica”, kaže Dragičević.

“Očekujem da Tužilaštvo BiH što hitnije preuzme slučaj ubistva Davida Dragičevića i da se ubice privedu pravdi. Napominjem da se u oba slučaja radi o organizovanom kriminalu radi zaštite ubica Davida i Dženana”, dodaje on.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka nisu odgovorili na pitanja u vezi sa istragom ubistva Davida Dragičevića i navodima Davora Dragičevića da nije dozvoljeno prebacivanje predmeta u Tužilaštvo BiH.

Na pitanja u vezi sa eventualnim radom na predmetu “Dragičević”, iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili do trenutka pisanja teksta.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci