Nakon dženaze i ukopa 127 žrtava genocida: Studenti UNSA čiste Memorijalni centar Srebrenica – Potočari

Studentska akcija koju predvodi Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu.

Grupa studenata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) očistit će zelene površine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari nakon što je na tom mjestu danas oko 10.000 ljudi prisustvovalo kolektivnoj dženazi i ukopu posmrtnih ostataka 127 žrtava genocida.

Riječ je o studentskoj akciji koju predvodi Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu čiji je potpredsjednik Merim Serdarević kazao kako je riječ o trećoj akciji čišćenja koja se organizuje na 11. juli.

“Mi neposredno nakon dženaze očistimo kompletan prostor Memorijalnog centra Potočari, uredimo, pomognemo ljudima također tokom ukopa, stare i iznemogle zbrinemo, donosimo im vodu i sve što treba. Uglavnom, trudimo se da jednu pozitivnu sliku pošaljemo našoj javnosti i cijelom svijetu, a da u isto vrijeme budemo i primjer našim mladim kolegama, generalno mladim ljudima”, rekao je Serdarević.

Dodao je kako je u Potočare danas tim povodom stiglo 20 najvrednijih i najboljih volontera studenata. Riječ je o studentima UNSA koji dolaze iz svih krajeva BiH, od Krajine do Hercegovine.

“Naša poruka jeste da pamtimo, prije svega, jer na nama mladima je da pamtimo i opominjemo na sve zločine koji su se desili jer svi znamo šta znači zaborav, to znači novi zločin i mi to nećemo dozvoliti”, poručio je Serdarević pozivajući studente da se u većem broju okupe naredne i idućih godina.

“Ne samo 11. jula, već i u drugim danima, ne samo u Srebrenici, već i u Prijedoru, Foči i svim drugim gradovima gdje su se desili zločini. Mi moramo biti uz ovaj narod i studenti ga neće zaboraviti”, naglasio je Serdarević.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obavljena dženaza i ukop 127 žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine. U mezarju je dosad, sa 127 danas ukopanih, konačni smiraj našlo 6.504 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

KOMENTARI:
Loading...