-4.9 C
Bosanska Krupa
Subota, 16 Januara, 2021

Najteži dani porodice Izetbegović: Padne li Sebija, “najmoćnija žena na Balkanu”, Bakir je sljedeći

U 30 godina svog postojanja i vladanja, SDA, najača bošnjačka politička stranka u BiH, vjerovatno nikada nije prolazila kroz turbulentnije razdoblje, piše Slobodna Dalmacija.

Kulminiralo je gubitkom izbora u gotovo svim većim gradovima, a naročito bolno bilo je u Sarajevu. Stranka je do nogu potučena od opozicione četvorke, sastavljene od nominalno građanskih stranaka poput SDP-a i NS-a s jedne i druge strane vlastitih otpadnika.

Nije to bio prvi put da SDA gubi izbore, ali sada je indikativno da su je glave došle mangupi iz njezinih redova. To su u prvom redu braća Čampara, Aljoša i Dubravko, sinovi Avde, jednog od osnivača stranke i bliskog saradnika Alije Izetbegovića. Opoziciji se (još) nisu pridružili, ali sve su učinili da joj pomognu. Jedan je bio federalni ministar policije, drugi tužitelj, pa su mogli dati ruke, piše ovaj list.

U tom ratu dva moćna bošnjačka klana, Izetbegovići protiv Čampara, potonji su za glavnu metu naciljali jednu ženu – Sebiju Izetbegović, Alijinu snahu i suprugu šefa SDA Bakira Izetbegovića, kojem je otac u amanet ostavio stranku, a za državu, barem njezin bošnjački dio, zadužio sulejmana novog vremena, turskog predsjednika Tajipa Erdoana.

Supruga, majka, liječnica, profesorica, direktorica, zastupnica… Sve to u jednom je Sebija, sigurno najmoćnija žena Balkana. Nje se u Bosni više boje nego li su iti jednog trenutka građani Hrvatske strepili od Kolinde Grabar-Kitarović dok je u ulozi predsjednice stolovala na Pantovčaku ili bilo ko u Srbiji Ane Brnabić, koja je premijerka već u drugom mandatu.

Sebija Izetbegović, djevojački Građević, rođena je u Golubovcima kod Podgorice. Već u ranom djetinjstvu porodica je preselila u Sarajevo, gdje završava osnovnu i srednju školu, te upisuje Medicinski fakultet. Studirala ga je prilično dugo, od 1978. do 1988. godine, da bi godinu poslije počela stažirati u bolnici na Koševu. Rat je iskoristila da bi specijalizirala u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, gdje je pripomogao zemljak i sunarodnjak dr. Asim Kurjak, tada još neokrznut aferama.

Kada je rat stao, Sebija se vratila u Sarajevo i sve za nju kreće kao po loju. Postaje asistentica na Medicini, tu magistrira i doktorira, dobiva zvanje profesora. To nije bilo dosta, već se prva dama zaželjela prakse i Bakir kao pravi suprug, u ruke joj predaje bivšu Vojnu bolnicu (danas Opća bolnica).

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci