Stara džamija u mjestu Orahovica, koje je od Zenice udaljeno 25 kilometara, samo je jedan od nacionalnih spomenika u BiH koji su prepušteni sami sebi i vremenskim nepogodama koje ih dovode do ruševnog stanja.

Iako je 7. septembra 2011. godine Stara džamija u Orahovici proglašena nacionalnim spomenikom, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine od tada je dužna osigurati sve pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, restauraciju i prezentaciju nacionalnog spomenika. Međutim, već godinama je džamija zaključana, a vanjski zidovi su oronuli.

Stara je oko 150 godina, a o njoj svjedoče natpisi na nišanima u dvorištu objekta u mjesnom mezarju. Sagrađena je od kamena sedre 60 cm debljine i pravougaonog je oblika, a na krovu objekta je drvena munara visine 2,5 metra. U razgovoru s direktorom Muzeja grada Zenice Adnadinom Jašarevićem smo saznali da je apelacija za obnovu ove džamije napisana prije četiri ili pet godina te da je proslijeđena do Medžlisa Islamske zajednice u Zenici u čijem je vlasništvu Stara džamija u Orahovici.

“Apelaciju za sredstva prema Kantonu i Federaciji treba pisati onaj ko upravlja objektom, a oni to nisu uradili nikada. Ja sam tu apelaciju napisao za njih prije četiri ili pet godina, ali ja je lično ne mogu poslati, to moraju oni uraditi. Postoji nekoliko fondova za održavanje graditeljske baštine i održavanja objekata vjerske zajednice, ali tu očito nije konkurisano. Muzej je pomogao za dosta objekata pisanjem apelacija za obnovu, to smo uradili za Župu Svetog ilije u Zenici, sada radimo za Carevu džamiju u Vranduku, ali mi možemo samo napisati, ne i poslati apelaciju za nekoga”, kazao je Jašarević.

Jašarevićeve navode negirali su iz Medžlisa Islamske zajednice Zenica rekavši da apelacija za obnovu Stare džamije u Orahovici nikada nije dostavljena na njihovu adresu.

“Medžlisu Islamske zajednice u Zenici nikada nije dostavljena bilo kakva apelacija za obnovu Stare džamije u Orahovici. Ukoliko bismo dobili jednu takvu apelaciju za obnovu, u saradnji sa džematskim odborom džemata Orahovica sa zadovoljstvom bismo je proslijedili nadležnim institucijama zaduženim za brigu o nacionalnim spomenicima”, kazao je sekretar MIZ u Zenici Nihad Durmić te dodao da prvi korak treba napraviti MZ Orahovica sa džematom nakon čega bi MIZ Zenica dao podršku u realizaciji projekta.

Tvrđava u Maglaju jedna je od najstarijih, ali i najvećih koje su smještene u dolini rijeke Bosne. Dugo je bila turistička atrakcija Maglaja, ali u proteklih nekoliko godina o tvrđavi koja ima bogatu historiju više niko ne brine. O ovom problemu pisao je i naš portal, a nedugo nakon toga, na jarbol je postavljena zastava Bosne i Hercegovine, a o objektu se brine lokalno stanovništvo.

Postavlja se pitanje da li su trenutni proces podnošenja apelacije za obnovu i procedura suviše težak posao za mjesne zajednice i upravitelje objekata nacionalnih spomenika u BiH, koji svjedoče i historiji naše zemlje, ili jednostavno ne postoji volja da se ulože sredstva u njihovo očuvanje.

KOMENTARI:
Loading...