22.5 C
Bosanska Krupa
Petak, 18 Juna, 2021

Na Sarajevski aerodrom danas dolaze američki vojnici, učesnici vježbe “Brzi odgovor 2021”

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas će biti organizovan doček glavnine američkih vojnika koji će učestvovati u bilateralnoj vježbi “Brzi odgovor 21/ /Immediate Response 21“”, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ceremonija počinje u 9.30 sati, a američke vojnike dočekat će ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador SAD u BiH Eric Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH brigadni general Ivica Jerkić i komandant Štaba NATO-a u Sarajevu američki brigadni general Erik Folkestad.

Očekivani termin slijetanja aviona sa američkim vojnicima je u 10.00 sati.

Medijima će se kratko obratiti Podžić i Nelson, a pitanja novinara nisu planirana.

Nakon toga uslijedit će kratko obraćanje američkim vojnicima i zajednička fotografija.

Sve aktivnosti odvijaju se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera zaštite od pandemije virusa korona.

Bilateralna vježba „Brzi odgovor 21“, u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i oko 700 američkih vojnika, biće održana na vojnim poligonima Manjača i Glamoč, te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, od 17. maja do 2. juna.

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade.

Bilateralna vježba “Brzi odgovor 21” biće održana u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF), koja se odvija na 30 lokacija u Evropi.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci