Na platou ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu večeras je upriličeno svečano otvorenje desete jubilarne kulturno-vjerske manifestacije “Selam, ja Resulallah – Dani o Allahovom poslaniku”.

Manifestacija je započela izvedbama hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a večerašnji događaj uprkos hladnom vremenu pratio je veliki broj građana.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović otvorio je manifestaciju, kazavši kako večeras otvorena deseta, jubilarna manifestacija, ima cilj druženje i međusobnu razmjenu ljubavi prema poslaniku Muhammedu, a. s.

“Željeli smo da padne snijeg večeras, jer prošle godine ga nije bilo, ali svi ste dolazili i kada je bilo snijega i kiše. Zahvaljujem Vam se zbog toga, jer osjećate ljubav prema Poslaniku koja vas je večeras ovdje dovela da podijelimo tu ljubav. Volimo Poslanika i on je najbolja osoba među muslimanima. Pokazao nam je put sreće i zadovoljstva, govorio je blagim riječima i zato i mi trebamo tako da govorimo”, kazao je.

Dautović je također kazao kako je islam vjera koja se treba prikazati u najljepšem izdanju.

“Važno je da islam i Poslanika predstavljamo onako kako ono jeste, u najljepšem izdanju. Ovaj put ćete puno toga slušati i gledati, otvorite vaša srca, vaše grudi i živote da Poslanik uđe u srce kako bi ga znali slijediti”, kazao je te pozvao sve građane da se počaste pripremljenim slatkišima.

Sarajevski poslastičari za večerašnje otvorenje i sve građane donirali su oko 3.000 kolača koji su posluženi.
na-bascarsiji-otvorena-deseta-jubilarna-manifestacija-selam-ya-resulallah_1419621311_0Manifestacija će trajati u periodu od 26. decembra do 23. januara u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a okupit će 350 učenika i 200 volontera, a organizatori, kako su kazali očekuju oko 15.000 posjetilaca. Manifestacija će, pored ostalog, u svom programu ponuditi predavanja o poslaniku Muhamedu, večeri Kur’ana, predavanje muftije Ankare Mefaila Hizlija, omladinska druženja s hafizom Sulejmanom Bugarijem, mevlude za žene, izložbe, razgovore s bošnjačkim pjesnicima te druge bogate sadržaje.

Manifestacija završava 23. januara u KSC Skenderija koncertom ilahija i kasida kada se očekuje najveći broj posjetilaca.
na-bascarsiji-otvorena-deseta-jubilarna-manifestacija-selam-ya-resulallah_1419621311_1

KOMENTARI:
Loading...