14.4 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 25 Februara, 2021

Mutapu i Dupovcu određen pritvor: U slučaj Memić upetljana čitava mreža funkcionera

Zijadu Mutapu, ocu Alise Mutap koja je jedini svjedok onoga što se dogodilo Dženanu Memiću kobne večeri 8. februara 2016. i policajcu Hasanu Dupovcu određen je jednomjesečni pritvor, saznaje Žurnal. Oni su osumnjičeni za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela i protuzakonito posredovanje.

U ovih 30 dana Tužilaštvo BiH planira obaviti potrebna vještačenja, saslušati svjedoke, ali i proširiti istragu protiv još najmanje tri osobe, najavio je tužilac koji vodi istragu zbog organiziranog kriminala u slučaju “Memić” Ćazim Hasanspahić.

Istovremeno je naglasio da je u ovom predmetu upetljana čitava mreža ljudi, odnosno da je krivična prijava podnesena protiv 45 nosilaca funkcija, od kantonalnih do državnih.

“Tužilaštvo BiH je došlo do iskaza svjedoka koji je tražio zaštitne mjere. Istraga će biti proširena na iskaz te osobe. Istraga je u samoj fazi u kojoj je potrebno utvrditi niz dokaza koje zahtjevaju sigurnost”, kazao je tužilac jutros u Sudu BiH obrazlažući prijedlog za pritvor.

Prema njegovim riječima, radi se o jako složenom predmetu za organizirani kriminal u kojem je učestvovalo nekoliko osoba.

“Mi do danas ne znamo kako je Dženan stradao”, naglasio je tužilac, te podsjetio da u tom predmetu još nemamo pravomoćnu presudu.

Tužilac tvrdi da su u slučaju Memić dokazi prikrivani, da se uticalo na određene osobe i da je ovo prvi ovakav predmet pred Sudom BiH. Radi se o krivičnim djelima, dodao je, gdje se može izreći zatvorska kazna od 10 godina.

Tužilaštvo je Sudu BiH dostavilo materijalne dokaze i iskaze saslušanih svjedoka na kojim baziraju osnov sumnje da su Dupovac i Mutap počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Tužilac smatra da je iz iskaza svjedoka van svake dileme utvrđen način i mjesto kako su komunicirali osumnjičeni da će dati novac da se nabavi Renaul Clio.

“Ovo vozilo se nikada nije pojavilo kao predmet izvršenja djela, a za njega se daje novac. Ne aludiram ništa, ali je evidentno da se zaobilaze istražni organi i da se bira lokacija gdje će se dovesti vozilo i šalje na vještačenje, a nije korišteno ni u jednom postupku”, istakao je tužilac.

Tokom pretresa prostorija koje osumnjičeni koriste izuzeti su određeni dokazi koji će poslužiti kao dokazi, objavili smo ranije. Tužilac je danas precizirao da je iz kuće osumnjičenog Mutapa izuzet mobitel, CD-ovi, te dnevnik sa bilješkama “Muriz Memić intervju” i “Muriz interno”.

Tužilac je naveo da su svjedoci S. E. i E. A. dali iskaze i da su im se osumnjičeni obratili riječima: “Neće vam se ništa desiti što se tiče policije, samo nemojte počiniti ubistvo i nabavite Renault”.

“Slijedom iskaza svjedoka postoji osnovana sumnja da su Dupovac i Mutap dio organizirane grupe na čijem čelu je nepoznata osoba”, kazao je tužilac.

On je dalje podsjetio na proteste tokom kojih je porodica Memić pred različitim institucijama tražila pravdu, pa između ostalog i pred Sudom BiH.

“Čak su i eksperti koji se bave stanjem u pravosuđu dali niz preporuka te insistiraju da se ovaj predmet završi na pravičan način. Sve su ovo okolnosti koje ovaj predmet čine atipičnim”, naglasio je Hasanspahić.

Advokat osumnjičenog Dupovca, Ermin Gačanović izrazio je zabrinutost tvrdeći da “ovo nije istraga, već grupa zloupotreba Tužilaštva BiH za dnevnopolitičke potrebe u Kantonu Sarajevo”. On tvrdi da im je narušeno pravo na odbranu jer su od 83 dokaza iz prijedloga tužilaštva dobili samo 21.

On je podsjetio na to da je njegov branjenik već jednom bio osumnjičen za iste stvari iz istog predmeta, ali da je ta istraga obustavljena 1. augusta 2017. godine.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci