7.8 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 11 Aprila, 2021

Muriz Memić šokiran snimkom iz Hitne pomoći: “Mi od početka tvrdimo da je Alisa lagala”

Audiosnimak koji je danas objavio Avaz iz noći 8. februara 2016. godine kada je Zavodu za hitnu medicinsku pomoć prijavljena nesreća na Ilidži u Velikoj aleji šokantan je i za porodicu Dženana Memića.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića u prvoj reakciji za Patriju kaže da i dalje preslušava snimak koji otkriva brojne nepodudarnosti s iskazima policajaca koji su prvi bili na licu mjesta i koje je navodno zaustavila Alisa Mutap.

„Na snimku se čuje kako je ona udarila u drvo. Mi od početka tvrdimo da je Alisa lagala i da je bila stabilna, a i policajac je rekao da je stabilna i komunikativna. Zašto nije odmah rekla da Dženan ležu tu. Čudno je i kako policajci nisu vidjeli da on leži. Nije to bila velika udaljenost“, kazao je Memić.

Ovaj snimak predat je Tužilaštvu BiH u okviru istrage za organizirani kriminal koja se vodi protiv više lica, a u pritvoru su otac Alise Mutap Zijad Mutap i Hasan Dupovac, tadašnji šef saobraćajnih istraga.

Memić je kazao da se i na snimku čuje kako je tek naknadno upućen poziv Hitnoj pomoći da ima još jedna povrijeđena osoba i da je riječ o teškim povredama.

„Riječ je o vremenskoj razlici od 10 minuta prema ovom snimku, to je što mi govorimo od početka da mu je barem pomoć ranije pružena“, kazao je Memić.

U Tužilaštvu BiH već su ispitani policajci DKPT-a koji su tu noć naišli sa službenim automobilom. Jedan od njih je fotografisao Dženana Memića, a tokom svjedočenja na Kantonalnom sudu u Sarajevu (suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću za saobraćajnu nesreću) ostalo je nejasno kada je Nebojša Veljović uspio uslikati položaj Dženana Memića.

„Puno je tu nepodudarnosti. Ne znamo kad je uslikan, ako je tek pronađen. Trebalo je njegov mobitel vještačiti. On je na sudu kazao da nije smio tužiocu reći da je slikao. Zašto nije smio reći, ako je to uradio kako je rekao da se vidi položaj u kojem je bio. Ja mogu slobodno reći da sumnjam u sve i u to da je neko prije znao da je Dženan tu. Da li je neko namjerno čekao da se pozove pomoć? Kako je moguće da iskusni policajci tako reagiraju, da ne pogledaju okolo“, kaže Memić.

Memić se danas kratko se osvrnuo i na jučerašnje ročište navodeći da „nakon pet godina je policajac u pritvoru“.

„Obruč se steže, i Dalida Burzić bi se trebala pripremiti bit će pitanja i za nju“, kazao je Memić.

Patria podsjeća na svjedočenja policajaca DKPT-a koji su tu noć bili u Velikoj aleji i pripadnika MUP KS od 02.11.2016. godine pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Kao svjedoci pojavili su se dva pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović koji su prvi bili na licu mjesta, kao i pripadnik MUP KS Velibor Ristivojević.

Prvi svjedok Hrvat odgovarajući na pitanje tužioca Merisa Ćate gdje je bio u noći 8. februara 2016. godine kazao da je sa kolegom obilazio dvije rezidencije u Velikoj aleji i kretali su se automobilom iz pravca Ilidže oko 22:35 sati.

“Odmah na početku zaustavila nas je djevojka. Zaustavili smo vozilo, otvorili prozor a ona je rekla: “Pomozite nam, udarilo nas je auto”. Bila je raščupana i krvarila je s lijeve strane. Izašli smo iz auta pogledali malo dalje vidjeli smo da leži momak. Ja sam prišao, dozivao ga ali nije reagirao. Pozvao sam šefa smjene obavijestio ga i on je pozvao MUP KS i Hitnu pomoć”, kazao je svjedok.

Svjedok se vratio do djevojke koja je govorila da će se onesvijestiti te je otvorio gepek od službenog automobila da sjedne uzeo podatke od nje i previo joj glavu. Svjedok je kazao da je djevojka imala dva telefona jedan je zazvonio pisalo je tata, a drugi je bio razbijen.

Za desetak minuta na lice mjesta stiže patrola MUP KS.

Prema tvrdnji svjedoka, Memić je ležao na stomaku i lijeva strana mu je bila na zemlji.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci