1.3 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 8 Marta, 2021

Muriz Memić predao zahtjev za ostavku glavne tužiteljice Sarajlije: Ovo su razlozi

Muriz Memić otac nastradalog Dženana Memića danas je u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnio zahtjev za smjenu aktuelne glavne tužiteljice KS Sabine Sarajlije. Istovremeno danas se ispred zgrade ovog tužilaštva okupila porodica Memrić sa građanima koji su joj dali podršku.

Piše: A. DUČIĆ

– Sarajlija je na ovu pozciju došla preko Dalide Burzić i Milana Tegeltije. Iz profesionalnih razloga tražim da podnese ostakvu jer je istina da je Dženan ubijen, a evo Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu o tome. Svima je jasno da je Dženan ubijen. Bit će još hapšenja, ali za početak i Dalida Burzić kao državna tužiteljica mora se suspendovati – naveo je Memić.

Memić je rekao da ga aktuelna glavna tužiteljica KS do sada nikada nije htjela primiti iako je otac žrtve i iako je nudio dokaze za sudski proces.

– Ja sam žrtva u ovom postupku, ali ona nije imala osjećaj da me primi jer radi za druge osobe Kantonalnom tužilaštvu ne treba takav rukovodioc. Uskoro će se znati i ko je ubica i ko su saučesnici u ovom predmetu – kazao je Memić.

Advokat Ifet Feraget naveo je dva razloga zbog čega smatra da je zahtjev za smjenu Sabine Sarajlije opravdan.

– Prvi razlog je taj što službena istraga se ne okončava podizanjem optužnice, jer onda bi svakom tužiocu dozvolili da podnosi lažnu optužnicu. Drugi razlog su dokazi na osnovu kojih je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu vezano za zatašakvanje ubisitva a što je zasnovano na dokazima koji se nalaze u Tužialštvu KS. Kako je to moguće? Kako smo došli u situaciju da nam sada treba specijalno tužilaštvo koje će istraživati drugo tužilaštvo. Jučer smo čuli saopćenje vezano za Burzić oko toga da bude suspendovana i to da na osnovu nje ne postoji zahtjev za provođenje istrage. Nigdje ne stoji da je to jedini način na osnovu kojeg tužilac može biti suspednovan – rekao je Feraget.

On je rekao da su dvije oslobađajuće presude u ovom predmetu specifične po tome što je sud obrazložio da Tužilaštvo KS nije dokazalo niti da se nesreća desila, a to je, po njemu dovoljan da se zapitamo da li svaki tužilac ima pravo da podigne lažne optužnice.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci