Poznati sarajevski imam Muhamed Velić putem društvene mreže Facebook redovno objavljuje poučne statuse/priče zbog kojih ga mnogi prate. Portal Cazin.NET Vam donosi njegov najnoviji FB status, priču od dvije sestre blizanke. Ali priča o njima je samo način da nam ukaže na nešto drugo, važnije.

U osnovnoj školi „Danijel Ozmo“ u Olovu, tamo sam završio osnovnu školu i u toj zdravoj sredini proveo najljepše dane svog djetinjstva, otac je u taj vakat bio glavni imam u Olovu, sa mnom u razred išle su dvije krasne djevojčice. Svih osam razreda bili smo zajedno u istom odjeljenju. Bile su blizanke i zaista lijepo odgojene djevojčice. Dolazile su iz miješanog braka, otac musliman, a mati katolkinja. Otac im je bio, čini mi se, komunista i totalno areligiozan, a mama im je bila prava vjernica, katolkinja, koja je redovno išla u crkvu, na misu i upražnjavala druge vjerske obrede. Svoje je krasne djevojčice sa sobom vodila u crkvu, uglavnom. Sjećam im se dugih kosa i pletenica lijepo i uredno ispletenih. A budući da su dolazile iz miješanog braka, jedna je imala izrazito katoličko ime, a druga je imala ime koje su uglavnom muslimani davali svojoj djeci, mada je i ono bilo međunarodno. Nakon osnovne škole, vratio sam se u Sarajevo, nastavio školovanje u Medresi i krenuo svojim životnim putem, a njih dvije više nisam viđao. Izuzev na društvenim mrežama.

Obje su se udale, žive svoje živote i imaju svoje porodice, hvala Allahu. Ali, što je Allahovo davanje i odredba, ova koja ima katoličko ime, udala se u Tuzlu za muslimana, u muslimansku porodicu, izrodila djecu, obilježava islamske dane i obrede, a druga, koja ima (kao) muslimansko ime, tj. kojeg muslimani daju svojoj djeci, udala se u Vareš i sa suprugom i svojom porodicom/obitelji odselila u Zagreb i tamo živi, kao prava katolkinja, redovno odlazeći u crkvu, upražnjavajući i obilježavajući vjerske obrede.

Ime jeste važno, ali nije presuđujuće, ali je zasigurno najvažnije ono što i kako dragi Allah odredi. A sve se odvija po Njegovoj odredbi.

KOMENTARI:
Loading...