Intoniranjem himne BiH, te učenjem fatihe i minutom šutnje, kao i bacanjem ljiljana u Neretvu za 23 skakača koji su živote izgubili braneći simbol grada na Neretvi, u Mostaru su počeli tradicionalni 451. skokovi sa Starog mosta.

Čast otvaranja manifestacije pripala je Nazifu Neziriću ispred ministarstva turizma HNK-a. Na ovogodišnjim skokovima, 41 skakač odmjerit će snage s historijskog naslijeđa Mostara i simbola ovog grada, Starog mosta na Neretvi.

Od toga, 16 takmičara skočit će na noge, a 25 na glavu (lasta). Najmlađi skakač je Muhamed Krečinić (15) iz Jablanice. To je prva serija, nakon koje se u drugoj seriji takmiči po 10 skakača iz obje discipline.

Ovogodišnje skokove, ocjenjivat će žiri u sastavu Emir Balić, predstavnik Organizacionog odbora takmičenja zatim Mirsad Deda Pašić, Enver Novaković, Benaid Kalajdžić i Alica Jakirović. Stručni ocjenjivački sud ocjenjivat će tri elementa: držanje na mostu, pred skok, let i upad u vodu, a na raspolaganju imaju 10 bodova koje dodjeljuju zavisno o kvaliteti, ljepoti i usklađenosti skoka i svih njegovih elemenata.

U disciplini na noge važno je da pri skoku bude što manje vode i bez velikih oscilacija, dok je na glavu bitno što više vode da se izvuče takozovano “razbijanje vode”.

Mostarcima su skokovi sa Starog mosta ponos, jer ipak, skače se s 27 metara visine na više od 30 stepeni Celzijevih u hladnu Neretvu.

KOMENTARI:
Loading...