Preuzimanjem javnih apotekarskih ustanova u Bijeljini i Doboju, ZU „Moja apoteka“ ostvarila je monopolski položaj i gotovo u potpunosti preuzela tržište lijekova u Republici Srpskoj. U tom poslu koji je trajao nekoliko godina i obavljen je „ispod žita“, ključnu ulogu odigrali su gradonačelnici Mićo Mićić i Obren Petrović, piše infomediabalkan.com.

Javne apotekarske ustanove, zamišljene kao sastavni dio sistema zdravstvene zaštite u predratnoj Jugoslaviji, imale su ulogu da snabdijevaju stanovništvo lijekovima i medicinskim sredstvima, obavljaju kontrolu primjene lijekova i unapređuju brigu o zdravlju stanovništva.

Te društvene, odnosno državne apoteke, organizovane su kroz gradska-opštinska javna preduzeća koja su se zvanično finansirala iz budžeta lokalnih zajednica, ali su najčešće uspijevala da se samofinansiraju.

U okviru ovih apotekarskih ustanova djelovale su i galenske laboratorije u kojima su izrađivani magistralni preparati, što inače danas nije praksa u privatnim apotekama. Nerijetko su medicinski preparati izrađivani prema individualnoj potrebi pacijenta, što predstavlja najefikasniji način pružanja zdravstvene zaštite.

Gubitkom ove vrste usluga ukinut je individualni pristup liječenju, a apoteke su pretvorene u prodavnice lijekova, pomoćnih ljekovitih sredstava i drugih medicinskih artikala. To su samo neki od argumenata koji potvrđuju pogrešan pristup u privatizaciji javnih apotekarskih ustanova u Republici Srpskoj, usljed čega je, primjera radi, Banja Luka među prvima postala jedan od gradova u Bosni i Hercegovini koji nema svoju gradsku apoteku.

Loše upravljanje javnim apotekama, izvlačenje novca i svjesno stvaranje gubitaka, doveli su do propasti većine apotekarskih ustanova u gradovima RS, od kojih su neke već likvidirane.

Od ove godine, Banjaluci se pridružuju Bijeljina i Doboj, kao još dva grada koji nemaju svoju gradsku apoteku, zahvaljujući prvenstveno nebrizi lokalnih vlasti i interesnim talovima.

Činjenica je da danas imamo situaciju da većina privatnih apoteka nema u svojoj ponudi jeftine lijekove, koji su uz to i veoma efikasni, jer oni vlasnicima apoteka ne donose profit.

Iako je imala sve predispozicije da uspješno posluje, 10 lokala od kojih tri u centru grada i tradiciju poslovanja, JZU Apoteka „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Doboja ušla je u postupak likvidacije koji je, kako saznajemo, nedavno okončan. Propasti ove javne ustanove doprinijela je i lokalna vlast svojim maćehinskim odnosom.

Svjesno uništavanje gradske apoteke počelo je 2011. godine, kada je lokalna vlast na sumnjivom tenderu dopustila da u dobojskom Domu zdravlja „Moja apoteka“ otvori svoju apoteku, ostvari monopol i tako izvrši direktan udar na poslovanje lokalnog preduzeća.

Dugogodišnji načelnik i gradonačelnik Doboja, Obren Petrović, kako se tada spekulisalo, namjerio je 2015. da jedan od atraktivnih poslovnih prostora u centru grada proda turskoj banci. Tada je još bio lider lokalnog SDS-a, a SNSD ga je optuživao da Doboj uvodi u Zajednicu turskih opština.

Zbog namjere da preuzme objekte i posao sa prodajom lijekova, Petrović je ušao u sukob sa dugogodišnjom direktoricom JZU Apoteka „Jovan Jovanović Zmaj“ Snežanom Mićanović, koju je lokalna skupština, kao osnivač, razriješila dužnosti krajem 2015. godine.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...