21.7 C
Bosanska Krupa
Petak, 25 Juna, 2021

Moćnicima minimalne kazne: Bez dana zatvora za teška krivična djela

Zbog brojnih anomalija koje izjedaju domaće pravosuđe, finansijski i politički moćnici u Republici Srpskoj, kao i njihovi bližnji, za teška krivična djela često dobijaju mnogo manje kazne od propisanih, piše istraživački tim eTrafike.

Zbog toga je, između ostalog, neophodno ujednačavanje sudske prakse, kako se više ne bi dešavalo da dvije osobe za isto djelo dobiju potpuno različite kazne. Jedna osoba nekoliko godina zatvora, a druga tek uslovnu kaznu ili kaznu koju je moguće otkupiti.

Postoji mnogo primjera sličnih situacija, a javnost je posebno izrevoltirala presuda Osnovnog suda u Tesliću, po kojoj je mladić koji je uhapšen sa tri kilograma droge spid osuđen na samo godinu dana zatvora. Sada slobodno hoda ovim gradom jer je i pomenutu kaznu otkupio.

Teslićanin Dario Markočević (35), zvani Ćuna, koji potiče iz imućne i uticajne porodice u tom gradu, osuđen je pravosnažno na godinu dana zatvora zbog šverca veće količine narkotika, koje je čak u dva navrata prodao prikrivenim inspektorima Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA). On je, potom, iskoristio zakonsku mogućnost te kaznu zakona zamijenio novčanom, što je našem portalu potvrđeno u Osnovnom sudu u Tesliću.

Iako je Markočević osuđen za prodaju tri kilograma droge spid, Okružno javno tužilaštvo Doboj informacije o presudi nije objavilo na svojoj internet stranici sve do upita našeg novinara o detaljima ovog slučaja. Nakon što smo ih obavijestili o našim saznanjima, iz dobojskog tužilaštva su presudu javno objavili.

Prema presudi, Markočević je 27. oktobra prošle godine, u ljetnoj bašti kafića prikrivenim inspektorima agencije SIPA ponudio drogu spid na prodaju. Kazao im je da je nekoliko dana ranije kod sebe imao 800 grama droge, te da je može nabaviti po cijeni od 3.000 evra po kilogramu.

„Rekao im je da je droga vrhunskog kvaliteta, da je nabavlja sa područja Sarajeva i da će ih kontaktirati čim nabavi drogu za prodaju“, navedeno je u presudi.

Nedugo nakon toga se javio dvojici prikrivenih inspektora agencije SIPA.

„Po prethodnom dogovoru, 18. novembra prošle godine, telefonom je obavijestio prikrivene istražioce da će im prodati kilogram spida po cijeni od 2.500 do 2.600 evra“, piše dalje u presudi.

Nakon toga se optuženi našao sa prikrivenim istražiocima i prodao im oko jedan kilogram droge spid za 2.500 evra. Kazao je da će im se ponovo javiti kada nabavi drogu za prodaju. Kasnije je više puta putem aplikacije „WhatsApp“ sa svog telefonskog broja pozivao prikrivene istražioce i nudio im na prodaju drogu. Sa njima se ponovo našao 22. januara, sa namjerom da im proda dva kilograma spida za 4.500 evra. Međutim, od transakcije nije bilo ništa jer su ga inspektori uhapsili.

Markočević je danas slobodan jer je osuđen na samo godinu dana zatvora, zatvorsku kaznu je otkupio jer zakon dozvoljava da se zatvorske kazne do godinu dana zamijene novčanim. Ovakav rasplet je izazvao revolt kod određenog dijela mještana Teslića, a jedan od njih je našim novinarima rekao da je bilo poznato da Markočević prodaje drogu i da im je laknulo nakon saznanja o hapšenju.

„Međutim, čuo sam da je sada slobodan. To je kod nas postala praksa, ako imaš para i uticaja možeš uraditi bilo šta i nećeš otići u zatvor“, rekao nam je jedan Teslićanin, koji nije želio da mu se objavi identitet.

Inače, Dario Markočević je vlasnik četiri odsto dionica Destilacije Teslić.

Krajem prošle godine pravosnažno je na samo osam mjeseci osuđen i Luka Tomašević, sin bivšeg zamjenika pravobranioca Republike Srpske Nikole Tomaševića. On je sa partnerom uhapšen u vikendici sa većom količinom droge, te je uslijedilo suđenje i nekoliko puta poništavanje presuda.

Tačka na ovaj slučaj stavljena je sredinom oktobra prošle godine, kada je pravosnažno osuđen na osam mjeseci zatvora, a za većinu dokaza protiv njega odlučeno je da su pribavljeni na nezakonit način.

Sudija Branimir Jukić je pojasnio da Tomašević zbog nezakonitih dokaza nije osuđen za nabavku većih količina marihuane, spida i ekstazija, koje su, kako je tvrdila optužnica, držali u vikendici u ulici Franca Šuberta u Banjaluci.

Vladimir Sumonja i Luka Tomašević uhapšeni su u akciji “Target” u novembru 2018. godine, kada je pronađena droga: oko 2,4 kilograma skanka, 218 grama spida, te 131 gram ekstazija.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci