Nakon što je danas odbačena žalba Hrvatske na izvoz mlijeka iz BiH u Evropsku uniju, bh. mljekare konačno mogu odahnuti i prve pošiljke već poslati preko granica BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Adin Fakić, direktor mljekare Milkos iz Sarajeva u razgovoru za novinsku agenciju Patria kazao je da je ovakva odluka bila očekivana. Prvi izvoz ove mljekare bit će usmjeren prema Hrvatskoj i Italiji.

– Najprije prema Hrvatskoj što smo i ranije radili do 1. jula 2013. godine  kada je ušla u Evropsku uniju, ali ovaj put idemo sa novim proizvodima. To su Feta sir, Ayran, pavlake i to su proizvodi koje nema Hrvatska i koji žele kupci – kazao je Fakić.

On je istakao da BiH zbog niske cijene ne može biti konkurentna u Hrvatskoj samo sa mlijekom i da su upravo zbog toga odlučili ponuditi nove proizvode.

Fakić je pojasnio da se sada radi na tehničkim procedurama kao što su izmjene deklaracija kako bi mogli ubrzo početi izvoz.

– Ovo je bio primjer kako nije uvijek sve do nas. Sad je puno ležernija situacija i imamo potvrdu da možemo punim jedrima naprijed – kazao je Fakić.

Identičan komentar na ovakvu odluku imao je i direktor mljekare Meggle Bihać Kemal Hrnjić.

– Očekivano. Vrlo brzo imat ćemo prve pošiljke za izvoz. To će najvjerovatnije biti tržište Hrvatske. Pripremamo se da ne bude grešaka na granicama jer su sada drugačije procedure – kazao je Hrnjić za NAP.

Mljekare koje mogu izvoziti u EU osim ove dvije su Livno i Mlijekoprodukt.

KOMENTARI:
Loading...