U selu Čađavica nadomak Bijeljine niče neobična kuća, i to od blata i slame.

Njeni vlasnici su mladi par, Biljana i Aleksandar. Htjeli bi vlastiti krov nad glavom pa su se odlučili za jeftiniju i zdraviju varijantu, prenosi ATV.

Od prijatelja su dobili plac i materijal pa su prionuli na posao.

“Ovdje ljudi čudno gledaju pošto smo kraj puta. I ne mogu da vjeruju da tako radimo. Koristi se drvo i balirana slama. Ali to nije obična balirana slama. Mi smo tu slamu balirali maksimalno, tako da bude što čvršća”, ističe Biljana Gavrić.

Krov će na proljeće. Biljana i Aleksandar kažu da jeste čudno, ali njih nije briga. Žele da žive zdravo i da ne potroše silne pare na novi dom.

“Planiramo potrošiti maksimalno 22,23 hiljade maraka i da ćemodobiti sigurno 100 kvadrata prostora stambenog. Za taj novac ne bismo mogli da kupimo u gradu ništa, ni 20 kvadrata stana”, kaže Aleksandar Drinić.

Rodbina i prijatelji pritekli su u pomoć i prilikom malterisanja kuće i drvenih konstrukcija. Svi vrijedno rade kako bi prije zime završili taj dio posla.

“Nastavit ćemo mi radove i na zimu. To će biti radovi unutra. Postavljat ćemo kablove za struju a sljedeće godine će sigurno biti useljenje. Na proljeće ćemo nastaviti da malterišemo i negdje tokom ljeta ćemo useliti”, dodaje Aleksandar.

Aco i Bilja to jedva čekaju. Ne smeta im što će da žive na selu. Kako rekoše, kad s fakultetskim diplomama ne rade poslove za koje su se školovali, onda će im život mimo gradske vreve biti najmanji problem.

KOMENTARI:
Loading...