Mislim da je presuda Radovanu Karadžiću takve prirode da niko ne može biti zadovoljan njom, jer Bošnjaci i svi patrioti su očekivali doživotnu robiju, a pogotovo da se u toj presudi očituje genocid za onih sedam gradova koji su postojali u optužnici, a koje Sud nije tretirao tako, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH i član vrhovne komande oružanih snaga BiH u periodu 1992. – 1995. godina, nakon izricanja prvostepene presude u Haškom tribunalu bivšem predsjedniku SDS-a i Republike Srpske Radovanu Karadžiću. 

“Presuda je takve prirode da je sud očigledno vodio računa o svjetskoj politici. Jer, Srebrenica je bila zaštićena zona UN-a i zločini koji su se desili proglašeni su za genocid. Dakle, može se promatrati da je presuda u kontekstu da bi se zaštitila ta međunarodna politika, a sve drugo je proglašeno kao zločinački poduhvat. U tom kontekstu ne vjerujem da se nakon ove presude može razgovarati o nekoj političkoj stabilnosti koja bi bila potrebna BiH niti će ona dovesti do katarze unutar srpske politike u RS-u i Srbiji”, rekao je Lazović.

Smatra da presuda i dalje ostavlja otvorenim sva pitanja koja su i do sada opterećivala politički prostor BiH.

“Činjenica da je do sada cjelokupno političko i vojno rukovodstvo RS-a procesuirano i osuđeno za zločine, a očekuje se iduće godine osuđujuća presuda i generalu Ratku Mladiću, čime se prema mom mišljenju može povući paralela da posljedice koje je proizvela takva politika bi se također mogle problematizirati kod statusa RS-a bez obzira što se koliko se oni opirali. Morat će doći do politike preispitivanja, pogotovo imena Republike Srpske”, rekao je Lazović.

U tom kontekstu, navodi Lazović, očekuje i dalje da će se na političkoj sceni u BiH sukobljavati politike koje bi htjele jedno drugačije ustavno uređenje BiH u kojem bi bile izbrisane sve posljedice politike Radovana Karadžića i svih onih koji su osuđeni u Haagu i oni koji bi i dalje željeli zadržati status quo, odnosno da se zadrže projekti koje je ta politika proizvela, a to je status RS-a.

KOMENTARI:
Loading...