Bilo je krajnje vrijeme da se nešto slično napravi. Sada tri čovjeka koja nisu bili pripadnici Armije RBiH, ili uopće nisu bili u Bosni za vrijeme agresije na BiH, mogu napraviti boračku organizaciju

U Kantonu Sarajevo registrovano je 157, u Zeničko-dobojskom 93 boračka udruženja… Niko, zapravo, i ne zna koliko ih zaista ima. I koliko novca poreski obveznici izdvajaju za njihov rad, za plaće njihovih predsjednika koje su, u pojedinim slučajevima, i do 1.500 KM!

Bacanje novca

Zna se da poreski obveznici Sarajevskog i Tuzlanskog kantona za ova, u biti udruženja građana, izdvajaju 900.000 maraka, Zeničko-dobojski oko 450 hiljada, te Federalno ministarstvo 460 hiljada.

Dakle, rad boračkih udruženja na godišnjem nas nivou košta na milione KM. Evo je Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja, odlučio uvesti malo reda, ali i sebi olakšati posao. Hoće čovjek da zna ko su zaista relevantni predstavnici boračke populacije, s kim mu je pregovarati. Stoga je u opticaju radna verzija zakona o udruženjima od posebnog značaja.

– Bilo je krajnje vrijeme da se nešto slično napravi. Sada tri čovjeka koja nisu bili pripadnici Armije RBiH, ili uopće nisu bili u Bosni za vrijeme agresije na BiH, mogu napraviti boračku organizaciju. Novac za rad boračkih organizacija izdvajaju općine, kantoni, Federacija BiH, javna preduzeća… Očekujemo da će analiza koju ćemo dobiti nešto prije usvajanja spomenutog zakona odgovoriti i na to pitanje – nada se Šerif Patković, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike BiH.

Ubuduće boračka organizacija koja hoće da zaista predstavlja, recimo ratne vojne invalide, u svom članstvu mora imati najmanje 55 posto takvih osoba, dodaje Patković.

– Podzakonskim aktima regulisat će se i drugi kriteriji koje morate ispunjavati da bi od Ministarstva za boračka pitanja dobili odobrenje da se registrujete kao boračko udruženje – kaže Patković.

Prava i obaveze

Obaveza društva bila bi da finansira takve boračke organizacija, a zauzvrat, one bi se, među ostalim, bavile obilježavanjima značajnih datuma i ličnosti iz vremena agresije na BiH. Tim prije što u nastavnim planovima i programima o tim datumima i ličnostima nema ni pomena.

– Želja je da se napravi jedno boračko udruženje, ali i jedinstveni borački zakon kojim bi bile obuhvaćene sve boračke kategorije. Ako smo bili u istom stroju, što ne bismo imali i isti zakon – kaže Patković.

KOMENTARI:
Loading...