Savez logoraša u Bosni i Hercegovini zajedno sa Udruženjem “Žena žrtva rata” najoštrije osuđuje odluku nadležnih organa Republike Srpske da i pored pravovaljane odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, 9. januar 2016. godine obilježe kao dan ovog entiteta, navodi se u zajedničkom saopćenju udruženja koje potpisuju predsjednici Jasmin Mešković i Bakira Hasečić, prenosi agencija Patria.

Mešković i Hasečić podsjećaju kako je 9. januar 1992. godine uvod u godine horora i pakla za pripadnike nesrpskog stanovništva. Nedugo nakon ovog datuma uslijedila je agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, zauzimanje gradova, likvidacija i protjerivanje civila, formiranje logora u kojima su civili sistematski ubijani, mučeni, silovani.

– Rezultat ovog datuma danas se može sumirati u 200,000 logoraša držanih u 657 logora i zatočeničkih objekata, 30,000 ubijenih i 25,000 silovanih u logorima – muškaraca, žena i djece. Temelji Republike Srpske nastali su upravo na ovim osnovama. Rezultat ovog datuma je genocid počinjen u brojnim gradovima diljem Bosne i Hercegovine – navodi se u saopće udruženja.

Udruženja podsjećaju da danas brojne porodice još uvijek traže svoje najmilije čije su kosti utkane u temelje Republike Srpske te da nije vrijeme za slavlje i političke malverzacije čelnika ovog entiteta.

– Republika Srpska nije entitet samo jednog naroda i ne bi smjela zbog građana drugih nacionalnosti da insistira na obilježavanju jednog događaja kakav je ovaj.

Do sada je pred Haškim tribunalom i Sudom BiH pripadnicima vojske i policije, te čelnicima Republike Srpske izrečeno 2.236 godina i 5 doživotnih kazni zatvora. Brojni postupci dokazivanja počinjenog genocida su i dalje u toku.

Iz udruženja navode kako istinski žale što se u Bosni i Hercegovini ne poštuju odluke Ustavnog suda. Pozivaju domaće i međunarodne institucije i građane Bosne i Hercegovine da istinski rade i djeluju u cilju stvaranja suživota, pomirenja i tolerancije u BiH.

 

KOMENTARI:
Loading...