30.8 C
Bosanska Krupa
Subota, 19 Juna, 2021

Matthew Field za Fokus.ba: Nedostaju optužnice i presude u visokim slučajevima korupcije

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field u intervjuu za Fokus.ba govorio je o aktuelnim gorućim pitanjima na političkoj i društvenoj sceni Bosne i Hercegovine.

Poručio je kako dijeli frustraciju koju osjećaju mnogi bh. građani uz opasku da je nedovoljan napredak postignut u polju vladavine prava.

Fokus: Kako komentirate pravosnažnu presudu Ratku Mladiću?

Field: To je pravda.  Znam da ova konačna presuda ne može zamijeniti izgubljene živote najmilijih, niti olakšati dugo čekanje koje je prethodilo presudi.  Ali, nadam se da će pružiti bar neku utjehu preživjelima i članovima porodica.  Ovo definitivo dokazuje da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid.  Naša je kolektivna odgovornost da kažemo istinu o onome što se desilo i o strašnim posljedicama mržnje.

Kao što je ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Dominic Raab, rekao, nadamo se da će ovo pomoći da se onemogući nekažnjavanje za najgore zamislive međunarodne zločine.

Fokus: Da li ste pratili vijest o prebacivanju Radovana Karadžića osuđenog za genocid u Srebrenici u zatvor u Velikoj Britaniji? Britanski mediji su objavili i o kojem se zatvoru radi.

Field: Ujedinjeno Kraljevstvo se složilo da se Radovan Karadžić, osuđen za genocid u Srebrenici, prebaci u zatvor u Ujedinjenom Kraljevstvu za odsluženje ostatka kazne.  To smo uradili zbog naše dugoročne predanosti međunarodnoj pravdi, posebno u slučaju bivše Jugoslavije.  Nećemo komentarisati gdje je smješten g. Karadžić, ali kao što je slučaj sa svim zatvorenicima, biće smješten u skladu sa svojom kaznom i rizikom.

Fokus: Međunarodna zajednica je trenutno snažno angažirana da u ovoj  godini dođe do izmjena Izbornog zakona. Kakav vam je trenutno osjećaj, smatrate li da će do toga doći, uzmu li se u obzir dijametralno suprotni stavovi, te dosadašnja blokada i trakavica po ovom pitanju?

Field: Veliki je broj reformi na kojima se treba raditi ove godine, reformi koje će dovesti do opipljivog, pozitivnog uticaja za građane BiH.  Ovo je posebno bitno za polje vladavine prava, područje koje je u samom centru 14 prioriteta EU, a još važnije u centru onoga što bh. građani žele da vide u svojoj zemlji.  Jedno od područja koje se treba riješiti je jačanje integriteta i čvrstinu izbornog procesa.  Predugo već bh. parlamentarci i politički lideri ne uspijevaju da implementiraju međunarodne presude Evropskog suda za ljudska prava, preporuke OSCE-a i druga poboljšanja koja bi dovela do izgradnje javnog povjerenja.  Ovi koraci su praktični i izvodivi, pod uslovom da se predstavnici ozbiljno angažuju sa iskrenim namjerama u institucionalnim tijelima koja imaju zadatak da naprave promjene.  To je njihova odgovornost i vjerujem da trebamo insistirati da je ispune.

Fokus: Da li ste upratili tvrdnje u bh.javnosti da se u ovom proces ide ususret lideru HDZ-a Draganu Čoviću, koji u suštini zagovara etnički princip? Posebno je meta kritika određenih krugova ambasador Sattler. Kako na to gledate?

Field: Iako Ujedinjeno Kraljevstvo nije više članica EU, ja imam veliko povjerenje u ambasadora Sattlera i druge koji su uključeni u pružanju podrške procesu, uključujući i Venecijansku komisiju i ODIHR.  Bilo koje promjene moraju jačati izborni sistem i približiti ga međunarodnim standardima, bez stvaranja dodatnih podjela.

Fokus: Velika Britanija je članica PIC-a, a nedavno je PIC potvrdio imenovanje novom visokog predstavnika Christiana Schmidta. No Milorad Dodik je najavio da ga neće priznati, te se, zbog stava Rusije, postavilo pitanje da li ga treba potvrditi Vijeće sigurnosti UN. Vaš komentar?

Field: Ujedinjeno Kraljevstvo je potpuno jasno da zakonska odgovornost i ovlast za imenovanje visokog predstavnika leži na Vijeću za implementaciju mira.  Sve druge tvrdnje jednostavno nisu tačne.  Vjerujem da će predstojeći dolazak g. Schmidta biti svježa prilika za BiH, da se nastavi sa naporima na putu ka izgradnji stabilnije, prosperitetnije i inkluzivnije zemlje.  Visoki predstavnik i njegov Ured imaju važnu ulogu, zajedno sa svim ostalim prijateljima ove zemlje.  Ali, na kraju dana, ovdje se radi o podržavanju građana u ostvarivanju njihovih ciljeva i promjena koje žele, kao i da traže odgovornost od svojih izabranih predstavnika.  Ured visokog predstavnika ima jasno definisan kriterij za zatvaranje, “5+2”, i ako je iko zainteresovan za završetak međunarodne supervizije, onda treba raditi na implementaciji tih reformi.

Fokus: Uprkos snažnijoj inicijativi međunarodne zajednice u protekloj i u ovoj godini usmjerenoj kao nezavisnom i efikasnom pravosuđu, ovaj stub vlasti u BiH i dalje se nije oslobodio okova politike. Ključni nosioci pravosudnih funkcija su postali dio afera, manjka i na efikasnosti.. Kako na sve ovo gledate?

Field: Dijelim frustraciju koju osjećaju mnogi bh. građani.  Nedovoljan napredak je postignut u polju vladavine prava, bez obzira što je ovo bio glavni prioritet, kako njima, tako i na euro-atlantskom putu.  Nekoliko je konkretnih koraka koji se mogu brzo napraviti – u Zakonu o sukobu interesa, Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakonu o javnim nabavkama i još nekim, tako da je na ministrima i parlamentarcima da urade ono što se treba uraditi.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci