20.6 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Mala vjerovatnoća dokazivanja genocida u opštinama razočarenje za žrtve

Haško tužilaštvo tražilo je u svojoj žalbi na prvostepenu presudu da se Ratko Mladiću konačnoj presudi, osim za genocid u Srebrenici, proglasi krivim i za genocid u još pet opština 1992. godine, ali stručnjaci vjeruju da je to malo vjerovatno zbog načina na koji je ova tačka optužnice dokazivana, piše Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH).

Najviše nade da bi drugostepenom presudom Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), mogao biti osuđen i za jedinu tačku optužnice po kojoj je oslobođen – genocid u pet opština – imaju žrtve u Prijedoru.

Ali Edin Ramulić, član Inicijative za izgradnju kulture sjećanja u ovom gradu “Jer me se tiče”, priznaje da je malo vjerovatno da će drugostepena presuda promijeniti kvalifikaciju zločina u Prijedoru i druge četiri opštine, koliko ih je pobrojano u žalbi haških tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini.

Jedan od razloga za svoj stav Ramulić vidi u načinu na koji je Haško tužilaštvo dokazivalo optužbe za genocid 1995. godine i događaje iz 1992. godine u Prijedoru, Kotor-Varoši, Sanskom Mostu, Foči i Vlasenici.

“Tužilaštvo u Haagu preostale opštine je, da tako kažem, zapostavilo, jer se fokusiralo na dokazivanje genocida u Srebrenici, ali mnogo su doprinijele i domaće institucije iz BiH”, kaže Ramulić.

On smatra da su institucije u BiH zakazale kada su trebale biti podrška u prikupljanju dokaza što je, kako navodi, dovelo do toga da Tribunal u Haagu u presudama za Prijedor raspolaže sa brojem od 1.500 žrtava, “što je tek polovina od stvarnog broja prijedorskih žrtava”.

“Tužilaštvo u Haagu nije imalo kapaciteta da samo iznese svo dokazivanje genocida, i tu je ključna uloga, jer su zakazale institucije BiH”, dodaje on.

Ramulić posebno ističe sporost u pronalasku posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici “Tomašica” nadomak Prijedora.

“Mi smo 2004. otkrili grobnicu ‘Tomašica’, nakon čega je nađeno osam posmrtnih ostataka (…). Tek 2013. je nastavljena ekshumacija iz ‘Tomašice’, što će se kasnije ispostaviti ogromnom masovnom grobnicom, a i to je pokazatelj rada institucija BiH, na čelu sa Državnim tužilaštvom, koje rukovodi ekshumacijama”, smatra on.

Miodrag Stojanović, član advokatskog tima Ratka Mladića pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS), navodi da bi upravo “Tomašica” mogla biti jedan od ključnih dokaza da se u drugostepenoj Mladićevoj presudi dokaže genocid u Prijedoru.

“Ostavljam rezervu da se nešto može promijeniti u slučaju Prijedora, jer su se desile nove okolnosti u međuvremenu. Desila se ‘Tomašica’. Na osnovu toga može doći do kvalifikacije genocida. To je moje mišljenje. Za ostale opštine to nije slučaj”, kaže Stojanović, objašnjavajući da takva kvalifikacija nije ni po Konvenciji o sprečavanju genocida i da se radi o zločinu protiv čovječnosti.

Zbog toga on smatra malo vjerovatnim da će doći do promjene kvalifikacije zločina u pet opština koje su u svojoj žalbi naveli haški tužioci.

“Vi imate pravosnažan stav suda u Haagu u predmetu [Radovan] Karadžić, da u tim opštinama nije bilo genocida. Pa zar neko misli da će Sud tu svoju odluku mijenjati u Mladićevom slučaju? Ne, neće!”, govori Stojanović.

Od jula 1995. godine kada je podignuta prva optužnica protiv Mladića, kroz četiri izmjene optužnice Tužilaštvo ga je u tački za genocid teretilo i za odgovornost za događaje u Zvorniku i Bratuncu te Ključu, ali će nakon izmjena optužnice, prvostepene presude i žalbi Tužilaštva, Apelaciono vijeće MMKS-a odlučivati o optužbama za genocid u ukupno pet opština osim Srebrenice.

Vijeće je konstatovalo da su u nekoliko opština počinjena ubistva koja su predstavljala zločin protiv čovječnosti i kršenje prava i običaja ratovanja te da su “mnoge žrtve ubijene prije, za vrijeme i nakon napada bosanskih Srba na nesrpska sela”.

“Okolnosti su bile strašne; oni koji su pokušali da odbrane svoje domove bili su suočeni s nemilosrdnom silom. Izvršavana su masovna pogubljenja, a neke žrtve su podlegle nakon premlaćivanja. Mnogi od počinilaca koji su zarobili bosanske Muslimane pokazivali su malo ili nimalo poštovanja za ljudski život i dostojanstvo.”

Vijeće je konstatovalo da su u mnogim opštinama počinjeni deportacija i prisilno premještanje.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci