Težak udarac pretrpila je danas hrvatska diplomatija koja se svim raspoložim sredstvima angažirala na sprovođenju diplomatske agresije nad Bosnom i Hercegovinom. Iako hrvatski europarlamentarci ulažu neljudske napore na diskreditaciji izbora članova Predsjedništva BiH, vođstvo Evropske unije i ne pomišlja da u pitanje dovede legalan i skladu sa Ustavom BiH propisan izbor članova Predsjedništva BiH.

Naime, danas su iz kancelariji šefice EU diplomatije Federice Mogerini potvrdili da je Federica Mogherini razmotrila otvoreno pismo tri nekadašnja visoka predstavnika u BiH i naglasili da se pozicija EU u pogledu stava o izboru članova Predsjedništva BiH nije promijenila. 
 
“Legalnost izbornog procesa za članove Predsjedništva BiH se ne dovodi u pitanje. Mi ponavljamo neophodnost brzog formiranja zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti uključujući i iznalaženje rješenja kada je riječ o Domu naroda Federacije BiH. EU ostaje posvećena pružanju podrške vlastima u BiH na iznalaženju rješenja za reformu izbornog zakonodavstva u skladu sa odlukom domaćih sudova i vladavinom prava, a u cilju ispunjavanja odluka međunarodnih sudova i evropskih standarda”, izjavila je za DW portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

KOMENTARI:
Loading...