U Sarajevu je održana konferencija za medije žrtava i svjedoka genocida. Udruženje Majke enklave Srebrenica i Žepa organizirale su konferenciju povodom odbijanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

– Sada, mi, žrtve genocida, imamo tim ljudi koji su se javili iz cijelog svijeta, želimo da tužimo Srbiju i Republiku Srpsku. Tražit ćemo svoja prava i pravdu. Hvala Bogu da postoje dobri ljudi. Nikada nije kasno, jer zločin ne zastarijeva. Bit ćemo uporni i doći ćemo do pravde.  Ovo je politička odluka – kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“, dodajući da je njihov cilj implementacija presude iz 2007. godine.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

– Učinit ćemo maksimalne napora da dobijemo pravdu. Najveću krivnju snose Mladen Ivanić i Dragan Čović, jer su pogrešno informisali Međunarodni sud pravde u Haagu. Ivanić je direktno oslobodio Srbiju krivice i prebacio je na RS. Smatramo da u presudi iz 2007. postoji dovoljno ćinjenica i razloga kako bi žrtve dobile pravdu – kazao je Tahirović.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja  zarobljenih i nestalih lica Zvornik, takoeđr se osvrnuo na presudu.

– Kada je 1992. godine pobijeno preko 18.000 Bošnjaka, mislio sam da će ovom revizijom miniumim pravde biti zadovoljeno. Inače sam iz Zvornika, gdje sam očevidac i pamtim da su nas napadali iz Srbija, iz Niša, Valjeva – kazao je grahić.

Bakira Hasečića, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” je podvukla da je jedna od 1.000 silovanih žena, te da je veoma sam razočarana zbog presude same revizije.

– Ovih dana sam jako teško podnosila nepravde koje su nanesene svim žrtvama. Predlažem i tražit ćemo da svi budu kažnjeni koji su tražili pravde prije nego je pokrenuta revizija.

Konferenciju možete pratiti live:

Avaz.ba

KOMENTARI:
Loading...