Ne ostavljajte ključeve ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično jer lopovi znaju za skrivanje ključeva na tim mjestima.

Najviše provala u stanove događa se upravo za vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu ili kući. Policajci u BiH uglavnom su se aktivno uključili u savjetovanje građana kako bi se zaštitili od neugodnih iznenađenja nakon povratka sa odmora. Oni su to uradili isključivo virtuelno – putem interneta.

Top lomač

Kod policije iz RS-a interaktivni odnos sa novinarima je intenzivniji i bazira se na slanju mejlova u kojima preko novinara obavještavaju javnost, dok policija u FBiH smatra da je dovoljno da postavi savjete na svom internet-sajtu i to ne u svakom kantonu… U ovom tekstu nismo se bavili primjerima krađa, statistikom ili hapšenjima lopova, nego isključivo savjetima policije vezanim za zaštitu imovine.

Ovo su neki od njih:

Prije nego što izvrši provalu u vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu. Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata zvanog „češalj“, lomi pomoću naprave “top lomač” ili najobičnijim kliještima – papagajkama.

Zbog toga, savjetuju iz policije, budite pažljivi i pokušajte se pridržavati sljedećih pravila:

– Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko kratko ćete biti odsutni, a ne zaboravite zatvoriti prozor ili balkonska vrata.
Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i jednu dodatnu – pomoćnu bravu.

– Uložak brave postavite tako da dio koji je okrenut ka vani bude ravan sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti papagajkama i polomiti.
– Ako ste sami u kući – stanu i obavljate poslove koji stvaraju buku (rad sa usisivačem, mikserom i dr) ili pak slušate glasnu muziku, uvijek zaključajte ulazna vrata, jer od buke nećete čuti posjetioce – posebno one nepoželjne.

– Ako radite u inostranstvu, kuću ili stan povjerite na čuvanje osobi od povjerenja (bliži rođak, komšija) kojoj ćete povjeriti ključ ulaznih vrata i zamoliti je da preko noći pali svjetlo i da češće obilazi i provjetrava prostorije. Upoznajte je sa vrednijim stvarima koje ostavljate, kako bi u slučaju provale odmah mogla da saopšti policiji šta je ukradeno.

– Na isti način postupite i kada idete na godišnji odmor. Zamolite susjede da, ako čuju buku u vašem stanu, odmah pozovu policiju, čiji će pripadnici hitno izaći na lice mjesta i utvrditi o čemu se radi.

– Ne spuštajte do kraja roletne na prozorima, jer lopovi i to prate i donose zaključak da niko ne boravi u stanu ili kući.

– Ukoliko putujete na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije, oni će obratiti više pažnje na vaš stan ili kuću, ne ostavljajte novac, zlatni nakit i oružje u kući, već ih dajte na čuvanje osobi od povjerenja ili pak pohranite u trezor neke banke.

– Ne ostavljajte ključeve ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično, jer lopovi znaju za skrivanje ključeva na tim mjestima. Takođe ne ostavljajte ključeve u vozilima, bez obzira na to koliko kratko napuštate vozilo.

– Ne pričajte svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na vratima ili telefonskim sekretaricama.
Nemojte razglasiti da ste prodali nekretnine, upravo primili platu, uštedjeli novac ili da ste kupili nove kućanske aparate.

Besplatan broj

– Ne držite novac i zlatni nakit u posudama na kuhinjskoj vitrini, ispod jastuka ili u ormarima među rubljem, jer ih lopovi prvo tu potraže.

– Zapišite serijske brojeve oružja i skupocjenih uređaja.

– Ne otvarajte vrata nepoznatim osobama i sumnjivim službenim licima, od kojih tražite da vam prvo pokažu službenu ispravu ustanove ili preduzeća koje zastupaju (električari, serviseri i slično).

– Ako ostavljate bolesnu osobu ili djecu samu u stanu, zamolite komšije ili bližu rodbinu da ih češće obiđu, a djecu podučite da nikome ne otvaraju vrata, već da telefonom zovu vas, komšije, rodbinu ili policiju, jer lopovi često proučavaju život i navike žrtve.

– Ne ostavljajte pored kuće predmete podobne za savladavanje prepreka kao što su merdevine, sanduci i slično, jer lopovi to mogu vješto iskoristiti za provalu u vašu kuću ili stan.

– Na porodičnim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima.

Iz policije savjetuju da ukoliko znate da su vam komšije odsutne, a u njihovom stanu čujete iznenadnu buku, pozovete policiju na besplatan broj telefona 122, jer ćete time pomoći policijskim službenicima da odmah izađu na lice mjesta i eventualno zateknu izvršioca na djelu. Ne morate se predstavljati, poziv može da bude anoniman.

“Poštovani građani, sprečavanje kriminala je odgovornost svih i zato uočavajte kretanje sumnjivih nepoznatih lica u blizini vašeg stana, kuće i parkirališta i u slučaju da vam je nešto sumnjivo, odmah obavijestite policiju, kako bismo pravovremeno spriječili izvršenje krivičnog djela ili zatekli izvršioca na licu mjesta”, preporučuju policajci.

KOMENTARI:
Loading...