Odjeljenje za informacionu bezbjednost (OIB – CERT RS) obavještava i upozorava korisnike Interneta u Republici Srpskoj o pojavi i kampanji širenja tzv. ”Locky” malicioznog softvera u kibernetičkom prostoru tog bh. entiteta.

Kako su naveli u saopćenju, “Locky” pripada porodici ransomwarea, odnosno zloćudnog malwarea koji kriptografskim mehanizmima u potpunosti onemogućava pristup računaru od strane korisnika dok isti ne uplati određenu svotu novca na račun napadača.

“Ovaj sotver se širi putem e-malea, žrtva prima poruku koja je navodi na otvaranje priloga koji sadrži instrukcije o preuzimanju zloćudnog koda sa udaljenog servera, instalira se i kriptuje sadržinu hard diska, nakon čega se žrtvi ispisuju instrukcije o uplati kako bi povratila svoje podatke”, upozorava direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Odjeljenje za informacionu bezbjednost poziva fizička i pravna lica u Republici Srpskoj da o opisanim pojavama bez odlaganja obavijeste OIB, putem sajta oib.aidrs.org ili na adresu oib-cert@aidrs.org radi postupanja u skladu sa odredbama Zakona o informacionoj bezbjednosti i pratećim podzakonskim aktima. Detaljan opis ovog malvera se takođe nalazi na sajtu OIB-a.

KOMENTARI:
Loading...