Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, voli da šminka opštinu. Samo, nekada mu se desi da izgori u sopstvenoj želji da sve to stigne, kako je obećao, do (izborne) 2020. godine. Da građane i ktitore ne bi molio za donacije, on, kao dobar domaćin, raspiše tender. Novcem građana urediće dvorište crkve.

Nisu to neke pare, poručio bi Ćosić. Tek oko 50.000 KM za vanjsko uređenje Hrama svete Angeline u Topliku!

Niko ne spori da ovaj iznos za njega “nije neki”, ali jeste, ako se zna da je novac javni. Možda je sasvim u redu i da utvrđuje vlastitu vjeru, ali donacijama od načelničke plate, a ne iz kase opštine na čijem je čelu.

No…

 “Molimo se i ovdje da nas sveta Angelina zaštiti pred Bogom i moli za vas koji ste počeli da gradite ovaj hram u njenu spomen, a u slavu Božju. Nikada nije dosta hramova i crkava, jer je to mjesto gdje sa Bogom razgovaramo i međusobno se susrećemo kao jedna porodica. Težak život mati Angeline je primjer za nas kako je teško biti hrišćanin i Srbin u 15. vijeku, tako je teško i mučno živjeti i biti Srbin u 21. vijeku.”

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom nije se kockao ovim riječima na prošlogodišnjem obilježavanju slave ove crkve, znao je tačno koga će najviše pogoditi. Dakako, Ćosića!

Jer, načelnik Ćosić, kako je tada i sam priznao, bogougodnost gradi zavlačeći ruku u opštinski budžet.

“Uz složan rad stanovnika, podršku opštinskih vlasti i svih nivoa vlasti, gradi se hram koji će kada se završi biti na ponos svih”, istakao je.

A OD OPŠTINE ZA KUMA CRKVE – TENDER!

Kako tada, tako i sada. Na tender su se javile dvije firme – “Iskop” i “Radis”. Ponuda prve bila je vrijedna 48.908 KM sa uračunatim PDV-om, a druge – 54.551 KM. Novac građana, po osnovu ugovora zaključenog 9. oktobra, završiće u kasi “Iskopa”.

Osim spornog tenderskog finansiranja izgradnje crkve i njenog dvorišta, reklo bi se da je sve drugo sasvim u redu. Ali…

Vlasnik firme “Iskop” je Petar Maunaga, s kojim je Ćosić sarađivao krajem prošle godine dodijelivši mu ugovor za gradnju Dečanske ulice vrijedan čak 1,1 milion KM. Maunaga je inače kum crkve u Topliku, čiji su temelji osveštani 2012. godine.

Ćosić je prošlog ljeta Gospodnjeg rekao da će, prema procjenama opštinske uprave, hram biti u potpunosti završen iduće godine.

“Zajedničkim radom i sredstvima hram je pokriven, a ove godine će se raditi stolarija”, zaključio je na slavi.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...