Safeta Zubanović (45), mještanka Ljubije kod Prijedora, 24. avgusta će u Francuskoj, na klinici u Tuluzu, nesebično donirati svoj bubreg suprugu Nijazu (47). Dva dana poslije, na istoj klinici bubreg će svom suprugu Muameru (41) dati i Lejla Semić (31) iz Visokog.

Bit će to konačno, nakon godina borbe, neizvjesnosti, strahovanja, hodanja od klinike do klinike… tačka na bolest. Hrabre supruge i Bosanke tako su svima stavile do znanja da je ljubav ipak najveće čudo i da u nju treba vjerovati, jer im je upravo ta nesebična ljubav, kako je pojasnila Safeta, bila i najbolji putokaz ka ozdravljenju.

Nema dileme

Ona se, kako nam kaže, nijednog trenutka nije dvoumila, a stran joj je i strah, jer kao što je uvijek vjerovala da će Nijaz pobijediti bolest, tako i sada vjeruje da će, nakon operacije, ruku pod ruku, išetati iz klinike sa svojim Nijazom i za sve vremena zaboraviti na dijalize, ali i na stalne noćne more da njegov organizam ponovo ne napadne Gudpasterov sindrom.

lejla-i-muamer-semic22

Foto: Avaz (Lejla i Muamer: Nada u ozdravljenje)

– Tamo, na klinici, psiholozi su me pitali kako sam se odlučila na ovaj potez. Rekla sam im da tu nema odluke nego samo osjećaj koji ne mogu opisati. To nekako samo izađe iz čovjeka. Ne mogu shvatiti da neko u porodici ima nekoga svog ko je na dijalizi, bez obzira na to je li riječ o suprugu, roditelju… a da ne bi donio odluku poput moje. Tu, prema mome mišljenju, nema dileme, nijedne sekunde. Pa šta i kad te boli, manje boli nego gledati nekoga koga beskrajno voliš kako propada i vene pred tvojim očima – kaže Safeta, koja je u Francuskoj “na zajedničkom zadatku” upoznala sebi ravnu lavicu Lejlu Semić iz Visokog.

Iste sudbine

Ova dva para vezuje i činjenica da su francuski ljekari Nijazu prije dva mjeseca doslovno spasili život, a to isto, ali dva puta, uradili su i Muameru, kojem je ugrađen trostruki bajpas.

– Mi smo ljudi koji dijele iste sudbine i tako se najbolje u tom krugu i razumijemo. Ono što hoću je konačno neki normalan život, da poboljšam tu našu veliku ljubav. Želim život bez straha da mi vrijeme neće iscuriti, a sindrom se vratiti. Želim da živimo kao sve druge porodice – kaže Safeta te dodaje da je sin Adi na svoj način podijelio radost zbog najavljene operacije – suzama radosnicama.

Podrška sinova

Adi Zubanović i Eldar Semić, sinovi ova dva para, zajedno će u ta, za njih velika dva avgustovska dana, s dobrim ljudima iz “Otvorene mreže” pričekati svoje pobjednike – Safetu, Nijaza, Lejlu i Muamera. Pred njihovim činom, kako kažu pametni, treba samo mirno stajati.

KOMENTARI:
Loading...