13.4 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 14 Juna, 2021

Liturgija u Sarajevu: Neka praznik vaskrsenja Hristova bude praznik novog života i nove nade

Ne dopustimo da nam praznik vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, već praznik novog života, nove nade, nove tvari, poručeno je danas na liturgiji povodom Vaskrsa, koja je služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj liturgiji, koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisustvovali su brojni pravoslavni vjernici koji su molitvama dočekali Vaskrs, jedan od najznačajnijih blagdana, a kojim se proslavlja povratak Isusa Hrista u život, odnosno njegovo vaskrsnuće.

Nakon molitvenog dijela i pričešća vjernika, mitropolit Hrizostom je čestitao Vaskrs sa željom da svjetlost Hristovog vaskrsenja obasja sve vjernike i ispuni njihova srca i živote.

Starješina Saborne crkve protojerej-stavrofor Vladimir Stupar pročitao je poslanicu Patrijarha srpskog Porfirija.

„Crkva nas poziva i sabira na pobožno paskalno veselje. Veselje koje prevazilazi i nadmašuje sva naša ovozemaljska veselja. Pobožno veselje koje je radost vječnog života, vječne pobjede dobra nad zlom i poraza demona“, prenio je Stupar.

Dodao je kako je vaskrsenje najveći događaj u historiji vidljivog i nevidljivog svijeta, zato je i neponovljivi događaj. Vaskrs je, prenio je, novo stvaranje, a za čovjeka novo rađanje.

„Najbitnije je da poznamo dubinu i visinu tajne vaskrsenja, da u nju vjerujemo i njome se spašavamo. Ne dopustimo da nam praznik vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, već praznik novog života, nove nade, nove tvari.“

Stupar je podsjetio kako je sve narode svijeta zadesila opaka bolest izazvana nevidljivim virusom, te poručio kako je danas dan kada se mole i za sve oboljelje od korone.

“Pokoj dušama preminulim”, dodao je.

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vjernici pravoslavne vjeroispovijesti. Ovaj praznik se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, kao i njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Vjernici jedni drugima ovaj praznik čestitaju riječima “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse”.

Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci