Sudija Atko Huseinbašić je godinama odbijao raditi na predmetima. Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) ga je kažnjavalo, ali mu nije zabranjivalo da radi kao sudija, a on je nastavljao da pravi prekršaje.

Tužioci Ureda disciplinskog tužioca (UDT) su otkrili desetine slučajeva u kojima je napravio prekršaje − presude nije pisao na vrijeme, predmeti su mu zastarijevali i zbog toga su pet puta protiv njega pokretali disciplinski postupak, piše CIN.

Nakon trećeg VSTV je 2014. godine Huseinbašića za kaznu premjestio iz banjalučkog u Osnovni sud u Tesliću. Međutim, i na novom radnom mjestu je ponavljao greške. Konačno, 2019. godine članovi VSTV-a su mu zabranili da dalje radi ovaj posao.

Uprkos kaznama, Huseinbašić ne misli da je kriv. Novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) je rekao da je sve radio perfektno. „Apsolutno, sudija Atko nema nijedne greške. To se apsolutno nije desilo nikada, bez obzira šta Visoki sudski savjet smišlja”, kaže Huseinbašić.

Disciplinske komisije VSTV-a su u posljednjih devet godina izrekle oko 200 disciplinskih kazni sudijama, tužiocima i stručnim saradnicima zbog neodgovornosti u obavljanju posla. Novinari CIN-a su otkrili da je njih 13 kažnjavano više puta.

Primjer sudije Huseinbašića pokazuje da kažnjavanja ne utječu uvijek na odgovorniji rad sudija i tužilaca. Neki od onih koji su disciplinski odgovarali zbog lošeg rada kasnije su optuženi i za krivična djela.

Članovi VSTV-a kažu da nemaju bolji način da nadziru rad ovakvih sudija i tužilaca, ali i da do sada nisu analizirali slučajeve onih koji su prekršaje ponavljali nakon izrečenih kazni.

Četiri mjeseca nakon što mu je zabranjeno da radi sudijski posao, Huseinbašić je pristao razgovarati sa novinarima CIN-a.

„Ja sam propovijedao pravo ovdje u Republici Srpskoj“, kaže Huseinbašić na početku razgovora.

Tokom dva i po sata ovaj bivši advokat i sudija pričao je o više od 30 godina svoje karijere, postupcima u kojima je kažnjavan i kolegama. Tvrdi da je radio bez greške, a kolege sudije i tužioce uporno naziva pogrdnim riječima.

Ipak, postupci koji su vođeni u VSTV-u govore drugačije. Huseinbašić je pred disciplinskim komisijama odgovarao čak pet puta.

Tokom 2006. godine Gostimiru Marinkoviću, suvlasniku privatne firme „Šel-Pan“ iz Laktaša, suđeno je u banjalučkom Osnovnom sudu zbog utaje poreza. Sud je utvrdio da je kriv jer nije plaćao porez na prodato gorivo i osudio ga na tri mjeseca zatvora. Međutim, sudija Huseinbašić je napisao presudu tek nakon skoro dvije godine − kada je krivično djelo zastarjelo. Tokom disciplinskog postupka Huseinbašić se branio, tvrdeći da je radio na puno predmeta te da je osuđeni Marinković uprkos zastari platio svoju kaznu. Međutim, članovi disciplinske komisije VSTV-a su smatrali da je ovakvo ponašanje sudije neodgovorno pa su ga kaznili smanjenjem plaće od 10 posto za šest mjeseci. Tokom ovog disciplinskog postupka otkriveno je da je Huseinbašić 10 mjeseci kasnio sa pisanjem presude kojom je oslobodio grupu carinika optuženih da su obračunavali niže carine firmama koje su uvozile robu.

Samo nekoliko mjeseci kasnije Huseinbašić se opet našao pred disciplinskom komisijom jer nije radio na jednom predmetu. Međutim, kažnjen je samo blažom kaznom – javnom opomenom.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...