20.6 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Kukasti krst na smrtovnici, upozorenje desničarskog uticaja na mlade

Iscrtana svastika na smrtovnici Želimira Altarca Čička posljednji je od događaja koji su uznemirili Jevrejsku zajednicu u Sarajevu. Pripadnici ove manjinske grupe u glavnom gradu se osjećaju sigurno, ali ih brinu poruke mržnje i kako bi se porast antisemitizma u svijetu mogao odraziti na Bosnu i Hercegovinu, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Edinu Gugać, suprugu preminulog Želimira Altarca Čička, na dan sahrane su pozvali iz Jevrejske zajednice i rekli joj da imaju lošu vijest.

“Pomislila sam, šta može još biti loše i šta može biti nakon današnjeg dana, nakon što sam supruga ispratila na vječni počinak. Rekli su mi da je na njegovoj smrtovnici nacrtana svastika”, prepričava Gugać za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) razgovor u kojem joj je saopćena vijest o iscrtanom kukastom krstu.

Dan poslije, iz Ministarstva unutrašnjih poslova obavijestili su javnost da je osoba koja je iscrtala svastiku maloljetnik.

Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije građana Sarajeva i Jevrejske zajednice u ovom gradu. Ali istraživanja BIRN-a BiH su pokazala da u BiH postoji nekoliko ultradesničarskih organizacija koje promoviraju antisemitizam. Posljednje istraživanje o Bosanskom pokretu nacionalnog ponosa (BPNP) pokazalo je kako ova organizacija već 12 godina neskriveno promovira nacionalsocijalizam odnosno nacizam.

Policija u Sarajevu još uvijek nije javno saopćila ima li podatak da li je osoba koja je nacrtala svastiku pripadnik neke grupe.

“Saznanja da antisemitizam nije u gradu tako prisutan institucionalno, da nije na neki način organizovan, dalo nam je hrabrosti da pomislimo da je to ipak individualni akt pojedinca i da nije tendenciozan, od strane neke skupine”, kaže Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo.

Strah od antisemitizma u Sarajevu

Dok govori o svom suprugu – koji je bio važna osoba sarajevske muzičke scene i pisao pjesme za grupe poput Indexa – Edina kaže kako je Želimir zbog svog porodičnog iskustva uvijek baštinio antifašizam.

“Kako je on uvijek govorio: ‘Meni je otac dao ime Želimir zato što nije želio da se ikome desi ono kroz što je on prošao. On je izgubio skoro cijelu svoju porodicu u logoru Jasenovac’”, kaže Edina.

Gugać i Kožemjakin kažu da zbog svog posebnog odnosa prema gradu i odnosa njegovih stanovnika prema ovoj manjinskoj zajednici, iako rijetke, prijetnje i uvrede doživljavaju posebno teško.

Jevrejska zajednica je svašta prošla kroz svoju historiju, kaže sociolog Slavo Kukić.

“Vjerujem da kod običnog sarajevskog Židova to izaziva strah, jer on razmišlja o poruci koja stoji iza kukastog križa, a ta poruka u njegovoj percepciji nije ništa drugo nego – ‘ponovit će vam se ono što ste doživjeli i ‘41. do ‘45 godine’. To nije nešto što treba potcjenjivati, bez obzira dolazilo to od organizirane grupe, dolazilo to od manijakalnih pojedinaca, ali poruka koja se odašilje jeste ubitačna”, kaže on.

Za Damira Kapidžića, profesora Fakulteta političkih nauka u Sarajevu koji istražuje rad desničarskih grupa u BiH, svastika nacrtana na smrtovnici Jevreja “pokazuje da imamo velike probleme u odgoju mladih”.

“I to se tiče odgoja obitelji isto kao i odgoja u školstvu. Mi zakazujemo u nekim aspektima da njima prenesemo ideju jednakosti među ljudima i osnovne neke društvene vrijednosti što se tiču tolerancije i prihvatanja drugog i drugačijeg”, kaže on.

Bez obzira pripada li nekoj grupi ili ne, Gugać osobu koja je nacrtala svastiku na smrtovnici njenog supruga doživljava “kao fašistu i nacistu”.

“Ne vjerujem da nije svjestan šta je uradio, uradio je to svjesno, s ciljem, s namjerom i, nažalost, što je najtragičnije, očito da nam treba puno još edukacije šta ustvari znači taj kukasti krst”, kaže Gugać pojašnjavajući kako je kukasti križ, danas poznat kao svastika, simbol koji je zloupotrijebio nacistički vođa u Drugom svjetskom ratu Adolf Hitler.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci