“U Elektroprivredi Bosne i Hercegovine vjeruju da će početkom jeseni početi pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla”, javili su krajem jula ovdašnji mediji, piše Žurnal.

U izvještaju o kapitalnom projektu naveli su i da će za ovaj dio posla biti zadužen konzorcijum “ITC Zenica”, “Integral ineženjering” Slobodana Stankovića i “Prijedorputevi” Dragana Čorokala. Sve to za 21.059.998 KM sa uračunatim PDV-om, što je za čak pet miliona KM skuplje od prvorangirane ponude.

Dogovor je pao 23. jula i to pod kumovskom palicom Kancelarije za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine. Nakon više od godine vijećanja, odlučeno je da je ranije odabrana ponuda konzorcijuma “Jata Group” Srebrenik, “Roading” Gračanica, “Rial-Šped” Doboj Istok, “Putovi” Grude, “Gradnja 1” Tešanj i “Regeneracija” Velika Kladuša sada neprihvatljiva. Ove firme građevinske usluge za pripremne radove nudile su za 16.029.672 KM.

Međutim, jesenje planove, bar zasad, poremetile su upravo odbačene firme, jer su 1. avgusta poslale novu žalbu na adresu KRŽ BiH.

NEKADA DAVNO…

“Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” 20. juna prošle godine, među sedam ponuđača, za pripremne radove odabrala je najpovoljnijeg, konzorcijum na čelu sa “Jatom”.

“ITC Zenica”, “Integral” i “Prijedorputevi” završili na šestom mjestu.

Nisu dangubili, već su Kancelariji, u kojoj se, tvrde izvori Žurnala, vode izuzetno jakim ličnim i političkim interesima, napisali poduži spisak manjkavosti prvorangirane ponude. O cijeni se nije vodilo računa, ali jeste o katalogu napisanom na engleskom jeziku a, kako saznajemo, neprevedenom i neovjerenom kod sudskog tumača.

U pobrojanim primjedbama navedeno je i da “Jatina” grupa nije naznačila nosioca posla, kao ni adresu te da nije bilo datuma o izjavi o ispunjenosti uslova, da se u ponudi pojavio višak strana, kao i da diplome stručnjaka nije ovjerio nadzorni organ. Nije bilo, tvrde šestorangirani, ni sertifikata ponuđenih materijala.

Kancelarija je utvrdila da konzorcijumi drugih firmi nisu produžili validnost ponuda pa joj je bilo lako da u igri ostavi samo dva igrača. Odbacuje firme iz “Jatinog” jata, a “Elektroprivredi” naređuje da prihvati “ITC Zenicu” koja je oko sebe okupila Stankovića, inače kuma Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, i podobnog prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala.

“Elektroprivreda”, bar javno, pokušava da se ogradi od nove odluke:

“KRŽ je svojim dosadašnjim rješenjima, koje je donosio po žalbama navedene grupe ponuđača, svaki put usvajao žalbene navode žalitelja te poništavao odluke ovog ugovornog organa o poništenju predmetnog postupka javne nabavke i predmet vraćao na ponovni postupak. Ugovorni organ je doveden u situaciju da, bez obzira na neslaganje sa stavovima KRŽ i pokrenuta dva upravna spora pred Sudom BiH koji su u toku (pokrenuti od strane prvobitno izabranog ponuđača i od ovog ugovornog organa), u obavezi izvršiti konačno rješenje KRŽ.”

OD TAČKE I ZAREZA DO FIKTIVNE POTVRDE

Ni “Jata” sada ne želi da popusti pa odmah ulaže žalbu sa 28 primjedbi na ponudu “ITC Zenica”. U pet miliona skupljoj ponudi strane u dokumentaciji nisu bile potpisane, finansijski izvještaji su prilagani onako kako je ponuđaču odgovaralo, a CV stručnog osoblja potpisivale su firme… Postoji i sumnja da je potvrda o dobro izvršenim poslovima, koju je “Integral” za 2015. godinu izdao “Prijedorputevima”, tek fiktivna.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...