Evropska unija je i zvanično odobrila izvoz krompira iz BiH u zemlje članice Unije. To je dobra vijest za proizvođače krompira. Bio je to prvi komentar na ovu vijest Novaka Motike, direktora firme Agromont iz Rogatice, koja se bavi proizvodnjom sjemenskog krompira.

“Nama su interesantne Hrvatska i Rumunija, gdje smo ranije izvozili krompir dok ove zemlje nisu ušle u EU”, kazao je Motika, te dodao kako će odobrenjem za izvoz u Uniju najviše profitirati proizvođači mladog krompira iz Hercegovine, koji su ranije svoju skoro cjelokupnu proizvodnju izvozili u Hrvatsku.

Sjemenski krompir

“Mi smo prije rata prodavali sjemneski krompir u Hrvatsku, odnosno u Čakovec. Prije dvije godine smo ponovo bili u Čakovecu i mislim da postoji mogućnost da obnovimo saradnju. Međutim, mnogo je važnije domaće tržište od izvoza, jer se u BiH danas koristi smao pet posto domaćeg sjemenskog krompira, sve ostalo se uvozi. A uvozi se sve i svašta, to treba srediti”, kazao je Motika.

Južna Hercegovina je poznata po mladom krompiru, dok su sjeverna i srednja Bosna, te zapadna Hercegovina poznate po merkantilnom krompiru.

“Najviše smo izvozili u Hrvatsku prije ulaska u EU. Proizvođači iz Ljubuškog su godišnje izvozili 3.000 tona krompira u susjednu zemlju, a cijela Hercegovina oko 10.000 tona. Sada nam se otvara tržište i drugih zemalja poput Slovenije i Austrije, tako da ćemo sledeće sezone povećati proizvodnju barem za 50 posto. Za ovu godinu ovo odobrenje izvoza nas ne kači, jer smo već porovili mladi krompir, ali će mnogo značiti proizvođačima merkantilnog”, kazao je Dragoslav Bukmir, proizvođač krompira iz Ljubuškog.

Geografsko porijeklo

On je dodao kako proizvođači iz Hercegovine već imaju dogovore sa trgovačkim lancima u Hrvatskoj za plasman krompira, a olakšavajuća okolnost je i to što je zaštićeno geografsko porijeklo ljubuškog mladog krompira.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je jučer u Sarajevu da je odluka Evropske komisije kojom je BiH proglašena zemljom koja je iskorijenila prstenastu trulež krompira i dozvoljen izvoz te kulture, još jedan uspjeh i nagovještaj drugih aktivnosti u okviru nadležnih institucija u BiH na ispunjavanju uvjeta i standarda EU.

Šarović je istakao da je krompir jedna od naših važnijih poljoprivrednih kultura kojom je zasijano više od 30.000 hektara s godišnjom proizvodnjom više od 300.000 tona.

Nakon ove odluke više nema prepreka za izvoz povrtlarskih i voćarskih kultura u EU, te da ograničenja postoje još samo za hranu i poljoprivredne proizvode životinjskog porijekla.

KOMENTARI:
Loading...