S obzirom da je posljednjih nekoliko godina BiH isplatila više miliona maraka osobama koje su nezakonito držane u pritvoru, predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto  danas na sjednici uputila je pitanje ministru pravde Josipu Grubeši i Vijeću ministara BiH, šta će uraditi po tom pitanju.

Povreda časti i ugleda

–  Šteta je nanesena tim osobama koje su pretrpjele i povrede časti i ugleda, te kojima su narušena temeljna ljudska prava. Također, BiH je dosada pretrpjela i ogromnu finansijsku štetu zbog sudskih troškova u pojedinim slučajevima gdje su ti troškovi iznosili i do 100.000 KM, a u velikim slučajevima sudski troškovi su veći od iznosa za koje se optužnicama tvrdi da je država oštećena.

Samim time nameće se i pitanje prioriteta Tužilaštva BiH na što i na kakve predmete troši svoje dragocjeno i skupo plaćeno vrijeme. Ovakvim ponašanjem se narušava ugled BiH i dodatno se stvara, ja bih rekla, opravdano nepovjerenje u pravosudni sustav BiH, odnosno u ukupno funkcioniranje pravne države BiH, kao cjeline.

Imamo situaciju u kojoj porezni obveznici i neopravdano optužene osobe snose velike posljedice, dok s druge strane odgovorni za ovakvu situaciju ne odgovaraju za svoje eventualne propuste nesavjesnog djelovanja i zlouporabu položaja, kazala je Krišto.

Krišto je zanimalo šta će Vijeće ministara BiH i Ministarstvo pravde učiniti da se ta situacija promijeni i spriječe nove višemilionske štete po BiH, a zaštite prava pojedinaca i njihovih porodica.

Nesavjestan rad u službi

Ministar pravde BiH Josip Grubeša istakao je da je pravičan postupak prema svakom  licu protiv kojeg se vodi krivični postupak propisan zakonom.

– Zakon je opredjeljen u smislu da procesna pravila trebaju osigurati da niko nevin ne bude osuđen, a da se počinitelju kaznenog djela izrekne kazna i sankcija po uvjetima propisanim zakonom – kazao je Grubeša.

Dodao je da zakon štiti nevine osobe od neopravdane osude .

–   Također, sudije i tužioci u svom radu dužni su postupati u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Dajući konkretan odgovor na postavljeno pitanje naglašavam da su propisana kaznena djela protiv nositelja pravosudne funkcije koja predviđa Kazneni zakon BiH, a koji se odnose na kršenja prava i nesavjestan rad u službi, kazao je Grubeša, dodajući da su za takva kršenja nositelja pravosudnih institucija predviđeni i disciplinski postupci.

Grubeša je kazao da Ministarstvo aktuelno stanje pokušava unaprijediti u procesu strukturalnog dijaloga o pravosuđu, koji je u toku.

– S time će se doći i određenih novih zakonskih rješenja, koja će doprinijeti efikasnijem utrđivanju odgovornosti zbog nemarnog i nesavjesnog rada svih nositelja pravosudnih funkcija, kazao je Grubeša.

Grubeša je izrazio očekivanje da će za to Ministarstvo imati podršku Parlamentarne skupštine.

KOMENTARI:
Loading...