22.7 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 12 Jula, 2020

Kriminalci posao ne bi mogli zamisliti bez insajdera: Ko su policajci sa “druge strane zakona”

- Oglas -

Nemanja Janković, policajac sa Ilidže, znao čime se bavi optuženi Kurtović, kojeg nikada nije prijavio, već je koristio usluge njegovih prostitutki. Inspektor Muhamed Bajrić, kao i nekoliko banjalučkih inspektora osuđeni zbog droge.

U posljednje vrijeme u našoj zemlji gotovo da nema ozbiljnije policijske akcije u kojoj policajci među kriminalcima ne privedu po jednog ili više svojih kolega. Posebno je to izraženo u slučajevima organiziranog kriminala, gdje članovi kriminalnih skupina svoj posao ne bi mogli ni zamisliti bez nekog insajdera „sa druge strane“.

Korumpirani komesar

Iako važi nepisano pravilo da bi policiju trebali sačinjavati najbolji od najboljih, iz primjera koji slijede jasno je da i nije sve baš tako ružičasto. Iz policije će uvijek reći kako je riječ o izuzecima koji potvrđuju pravilo, te da su kriteriji za prijem u policijsku službu strogi, a provjere itekako temeljite. Kako su nam pojasnili naši sagovornici iz policije, da bi neka osoba postala policajac najprije mora ispunjavati određene uslove, te proći fizička i psihološka testiranja. Nakon svega toga kandidat biva podvrgnut i dodatnim kaznenim i operativnim provjerama.

Fenomen umiješanosti policije u kriminal je, čini se, najizraženiji među pripadnicima granične policije, koji, valjda zbog specifičnosti posla koji obavljaju, lako podlegnu iskušenju da „zažmire na jedno oko“ i na taj način postanu saučesnici u prekograničnom kriminalu.
Ali, da sklonost ka kriminalu ne bude rezervisana samo za graničare, pobrinuli su se brojni pripadnici ostalih policijskih agencija u našoj zemlji, a dijapazon kriminalnih radnji u koje su umiješani je širok, te ga nerijetko čine i najteža krivična djela.

Tako se nedavno u optužnici koju je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo protiv četiri osobe zbog organizovanja prostitucije, našao i policajac sa Ilidže Nemanja Janković. Ova optužnica, koja Samira Kurtovića tereti da je na područu KS u prethodnih 11 godina rukovodio prostitucijom i tako zaradio 1,7 miliona maraka, Jankoviću na teret stavlja da kao policajac, iako je saznao čime se Kurtović bavi, nije prijavio krivično djelo. Da stvar bude gora, on je za sebe i svoju dvojicu prijatelja naručio i iskoristio usluge dvije djevojke, za koje je platio 350 maraka.

Nedavno je na stupce crnih hronika dospio i istražitelj Muhamed Bajrić, mlađi inspektor Druge sarajevske PU, kojeg je sarajevski Općinski sud osudio na tri godine zatvora zbog preprodaje droge. Kod Bajrića su, prilikom hapšenja prošle godine, kolege policajci pronašli dva kilograma marihuane, namijenjene za dalju prodaju.
Ali da nisu samo u Sarajevu policajci upetljani u poslove s drogom, dokazuje i nedavna presuda Vrhovnog suda RS-a, kojom su bivši inspektori CJB Banja Luka Srđan Radulović, Marko Kovačević, Ognjen Stijak, Darko Babić, Gavrilo Šiniković i Vladimir Marčeta proglašeni krivim za organiziranu trgovinu drogom i pravosnažno osuđeni na ukupno 23 i po godine zatvora, dok će se njihovim Jovanu Miljkoviću i Goranu Mihaljici suditi ponovo. Oni su, teško zloupotrijebivši položaj, u namjeri eliminiranja konkurencije u prodaji droge, među dilerima nalazili osobe koje će za njih raditi, a one koji na to nisu pristajali fizički i psihički su zlostavljali, od njih iznuđivali iskaze, podmetali dokaze, falsifikovali isprave prilikom pretresa… a pritom su koristili sva raspoloživa ovlaštenja koja su imali, kao i infrastrukturu MUP-a RS.

Među onima koji su na nevjerovatan način zloupotrijebili infrastrukturu, ali i znanje i vještine, koje su stekli policijskom obukom, svakako se najviše ističu specijalci MUP-a RS-a, koji su uhapšeni zbog pljačke 617.000 maraka iz blindiranog kombija „Sector Securityja“ u Cerovljanima kod Banje Luke. Pljačka se dogodila u septembru prošle godine, kada su pripadnici Specijalne jedinice Vladan Malić, Goran Paraš, Aleksandar Popović, Željko Inđić i Goran Janjuz, zajedno sa radnikom “Sector Securityja” Danijelom Kuzmićem i Olegom Bandom, vlasnikom autokuće “Kvatro” iz Banje Luke, izveli spektakularnu pljačku, prepriječivši automobilom Audi A6 put blindiranom vozilu, nakon čega su zapucali iz automatskih pušaka i ispalili zolju, prilikom čega je ranjen radnik „Sector Securityja“ Đurađ Bajić. Pljačkaše je odalo to što se na snimku, koji je napravila kamera u blindiranom vozilu, odmah vidjelo da je riječ o osobama koje su prošle vojnu ili policijsku obuku, nakon čega se klupko počelo odmodavati, dok se nije došlo i do izvršilaca, za koje se ispostavilo da su aktivni pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS-a, a pod sumnjom su da su obavili još nekoliko pljački, te ukrali više miliona maraka.

Slučaj hapšenja policijskog komesara MUP-a Unsko-sanskog kantona Rame Brkića u akciji „Kastel“ 2010. godine, pokazao nam je do koje mjere je moguće da kriminal prodre u policijske strukture. Zajedno sa Brkićem tada je uhapšen veliki broj policajaca i drugih osoba iz javnog života USK, a sve je rezultiralo podizanjem optužnice za organizirani kriminal, trgovinu opojnim drogama, zloupotrebu položaja i primanje mita. Brkić je pravomoćno osuđen na 11 godina robije, a prema navodima presude, on je nakon stupanja na položaj komesara, stupio u kontakt sa Senadom Šabićem, Satkom Kekićem, Nedžadom Kurtovićem i Zijadom Muratovićem, dogovorivši se s njima da će im pomoći da neometano uzgajaju i trguju skunkom. Zajedno su organizirali trgovinu drogom, zbog čega je Brkić dobijao po 20.000 eura po ciklusu uzgojene droge. U nekoliko navrata davao im je i informacije kada će biti izvršena racija hala u kojima su bile laboratorije za uzgoj skunka, te su oni mogli na vrijeme da oberu uzgojene sadnice indijske konoplje i sklone opremu. Nakon što je presuda postala pravosnažna, a Brkiću i Šabiću ukinute mjere zabrane, obojica su napustila BiH i za njima su raspisane potjernice.

Osuđeni policajci

Brkić, međutim, nije jedini visoko pozicionirani policijski službenik iz Krajine, koji je osuđen za najteža krivična djela. Kantonalni sud u Sarajevu prije dvije godine je osudio šestericu nekadašnjih pripadnika MUP-a USK zbog ubistva Cvijana Radića, koje se dogodilo u januaru 1997. u Bihaću. Prvooptuženi Asmir Bakrač dobio je osam godina, Fuad Poprženović, Izet Šahinović i Ejub Ikić po pet, Halid Velagić sedam godina, a Husein Kunić 20 mjeseci zatvora. Presudom su oglašeni krivim jer su kao saizvršioci, i po prethodnom dogovoru, ubili Radića, koji je došao u zgradu Općine Bihać da se raspita oko povrata stana koji je napustio 1994. Tada je uhapšen i odveden u CSB Bihać na višesatno ispitivanje, te mučen sve do noćnih sati.

U presudi se navodi da su Bakrač i Poprženović, po nalogu Velagića i Ikića, službenim vozilom odvezli Radića na lokalitet Crnog jezera kod Bosanske Krupe. Tu su ga izvukli iz vozila i ustrijelili u grudi i glavu, a zatim tijelo, za koje su konopom vezali betonski blok, sa sredine mosta iznad jezera, preko ograde bacili u vodu. Nakon toga su, iskoristviši položaj uposlenika MUP-a USK, poduzeli niz radnji kako bi prikrili tragove i istragu usmjerili u pogrešnom pravcu.
Pored ovih šest krajiških policajaca, još su trojica pripadnika policije „okrvavili ruke“, a žrtve su u sva tri slučaja bile žene, sa kojima su bili u vezi

Optuženi Tabaković  

U Kantonalnom sudu u Sarajevu trenutno se vodi postupak protiv 44-godišnjeg istražitelja FUP-a Harisa Tabakovića, koji je u aprilu prošle godine, u sarajevskom naselju Alipašino Polje, iz službenog pištolja glock, ubio 49-godišnju Firzetu Halkić sa kojom je bio u vezi.

On je kobnog dana došao u njen stan i nakon žestoke verbalne prepirke ispalio pet hitaca u nju. Zatim je zapalio cigaretu i pozvao kolege policajce, koje je sačekao da dođu i mirno im se predao. Navodno im je rekao da je „ jedino pogriješio što nije ubio i sebe“.

 Službenik SIPA-e presudio sebi

Za razliku od Harisa Tabakovića, njegov kolega iz SIPA-e Rasim Pljevljak (42), nakon što je u sarajevskoj ulici Patriotske lige ubio Sadetu Alormović (34), a teško ranio njenog brata Sameda, sutradan je presudio i sam sebi.

Pljevljak se ubio na lokalitetu Stojčevca, nakon što je opkoljen u akciji hapšenja. Motivi ovog ubistva i samoubistva nikada nisu do kraja razjašnjeni, iako se odmah nakon tragedije spominjala ljubomora, ali i novčani dugovi.

Ubio Amilu Sabljić

Još jedan pripadnik FUP-a, koji je ubio djevojku sa kojom je bio u vezi, jeste Enes Muslić (1974) iz Sarajeva, koji je zbog ubistva Amile Sabljić (1987) osuđen na 13 godina zatvora.On je 7. aprila 2012. godine Amilu Sabljić, nakon svađe ispred ulaza u hotel “Ero“, ubio iz službenog pištolja glock, ispalivši u nju četiri metka iz neposredne blizine. Posljednji metak Muslić je ispalio u svoju žrtvu u prisustvu policajca koji je trčao prema njemu da ga spriječi. Kao motiv ovog ubistva navedena je patološka ljubomora.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Dodik protiv zakona o zabrani negiranja genocida

Ne može nas niko na to natjerati - rekao je Milorad Dodik   Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je...

Republika Srpska isporučuje Srbiji 51 posto općeg dobra BiH

Potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća „Elektroprivreda RS i Srbije” koje bi gradilo tri hidroelektrane na Drini   Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća „Elektroprivreda RS i...

Memorijalni centar Srebrenica zahvalio se medijima na podršci

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari zahvalio se domaćim i stranim medijima na podršci, te vrhunskom i profesionalnom izvještavanju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.   "Poruka više od...

U toku velika potraga: Dva osuđenika pobjegla iz zatvora u Ustikolini

Za sada nije poznato je li bijeg bio dogovoren i jesu li bjegunci imali pomagača, koji ih je, eventualno, čekao u automobilu.   Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Povezani članci

Dodik protiv zakona o zabrani negiranja genocida

Ne može nas niko na to natjerati - rekao je Milorad Dodik   Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je...

Republika Srpska isporučuje Srbiji 51 posto općeg dobra BiH

Potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća „Elektroprivreda RS i Srbije” koje bi gradilo tri hidroelektrane na Drini   Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća „Elektroprivreda RS i...

Memorijalni centar Srebrenica zahvalio se medijima na podršci

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari zahvalio se domaćim i stranim medijima na podršci, te vrhunskom i profesionalnom izvještavanju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.   "Poruka više od...

U toku velika potraga: Dva osuđenika pobjegla iz zatvora u Ustikolini

Za sada nije poznato je li bijeg bio dogovoren i jesu li bjegunci imali pomagača, koji ih je, eventualno, čekao u automobilu.   Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...
- Oglas-
Dodaj komentar