33.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Kriminal u gradskoj upravi: Računarska oprema tri do pet puta preplaćena!

Iako je nova gradska administracija u Banjaluci prije izbora obećavala da će javno prikazivati svaki račun veći od 500 KM, to do sada nije urađeno. Jedan od razloga bi se mogao tražiti i u činjenici da su upravo javne nabavke glavni instrument putem kojeg se izvlači novac iz kasa institucija, piše InfoVeza.

Tako je u pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o nabavci (Nabavka računarske i druge opreme za potrebe masovne vakcinacije stanovništva), potpisanom 8.4.2021. godine, firmi ALF-OM za opremu plaćeno višestruko više od tržišne, realne cijene. Ukupna vrijednost nabavke iznosila je 126.766 KM.

Gradska uprava najvećeg grada Srpske je od preduzeća ALF-OM, između ostalog, nabavila štampače brzine štampanja 34 ppm i brzine procesora 350 Mhz za 715 KM po komadu (BEZ PDV-a), odnosno, ako računamo i PDV, oko 850 KM po komadu. Nabavljeno je 25 ovih štampača ukupne vrijednosti blizu 18 000 KM bez PDV-a.

Jednostavnom pretragom na internetu, možemo da se uvjerimo kako je realna nabavna vrijednost navedenih štampača 235 KM po štampaču, a na slici možete da vidite prijemnicu po kojoj je jedna od firmi koja se bavi prodajom računarske opreme, od kćerke firme ALF-OM „Digiteh“ kupila identičan štampač marke „Brother“ kao i gradska uprava.

Jasno je da se prilikom nabavke navedenih štampača mogao dobiti i popust na količinu, ali umjesto popusta, cijena je skoro četiri puta naduvana.

Nešto slično je urađeno i sa laptopima, gdje su se iz gradske uprave „isprsili“ i i kupili 20 laptopa, plativši ih 2 500 KM po komadu sa PDV-om. Iz nabavke je precizirano da se traži laptop koji ima Ryzen 5 procesor 3500U, veličine 15.6’’, RAM-a 8 GB i memorije 512 GB, sa instaliranim Windows 10 OS i garancijom od godinu dana.

Naš istraživački tim je otišao u vakcinacioni centar da provjeri koje je tačno laptope kupila gradska uprava. Uvjerili smo se da se u centru nalazi 9 polovnih desktop računara (koji nisu bili predmet nabavke).

Pored tih računara, vidjeli smo i nove laptope, marke Acer, sa performansama navedenim u nabavci. Ipak, nije ih bilo 20, nego svega 14, pa se postavlja pitanje gdje je ostalih šest laptopa završilo?

Međutim, to nije sve. Nabavna maloprodajna cijena jednog navedenog Acerovog laptopa iznosi svega 1099 KM sa PDV-om, što će reći dva i po puta jeftinije od iznosa koje je platila gradska uprava.

U to smo se uvjerili i dopisom koji smo poslali firmi ORSA.

„Cijena ovog laptopa je 1099 KM. Aktuelnu ponudu možete pogledati na linku: https://www.laptopi.ba/kategorija“, poručili su nam iz ORSA-e.

Kao što možete da vidite na slici, slični laptopi identičnih navedenih performansi, ali druge marke proizvođača, se u maloprodaji mogu kupiti i za 1.149 KM, sa PDV-om. Jasno je da se i ovdje, kao i u prethodnom slučaju, mogao dobiti popust na količinu.

Ukupna vrijednost nabavke navedenih laptopa sa PDV-om je iznosila 50 000 KM.

Međutim, tu nije kraj. Predmetnom nabavkom je nabavljeno ukupno još 15-ak računara, a gdje se isti nalaze to nije poznato. Poznato je da je od tih 15, njih 5 plaćeno nevjerovatnih 4 500 KM po komadu!

Bahaćenje se nastavilo, pa je grad Banjaluka od ALF-OM-a nabavio i jedan laserski štampač i skener vrijednosti 3 500 KM sa PDV-om!

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci