Ni Dragan Čović, ni Mladen Ivanić ni Milorad Dodik, niti jedan drugi političar u ovoj zemlji ne mogu promijeniti Odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića da objava rezultata Popisa stanovništva obavljenog 2013. godine počne od 1. jula, piše novinska agencija Patria.

Direktor Zavoda za statistiku FBiH Emir Kremić za Patriju je rekao da čak ni sam Jukić više ne može poništiti niti promijeniti svoju odluku.

– Velimir Jukić je direktor Agencije. On je inokosni organ i u skladu sa zakonom datim ovlaštenjima donio je Odluku koja je u skladu sa preporukama IMO-a. Objava rezultata kreće 1. jula. Direktori agencija za statistiku, dakle i državne i entitetskih odgovorni su pred zakonom svake četiri godine, a Čović, Ivanić i ostali političari svake četiri godine odgovorni su glasačima, poručuje Kremić.

Nikakvi politički dogovori o izmjenama zakona, o kojima uporno govori Čović da su postignuti među liderima koalicije na državnom nivou, ne mogu utjecati na rad Agencije za statistiku BiH, niti na Jukićevu odluku.

– Direktori nisu odgovorni političarima, niti su dužni da ih obavještavaju šta rade. Nas obavezuje zakon i samo zakon, kategoričan je Kremić.

U slučaju da neko želi osporiti Jukićevu odluku, može to uraditi upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH, a prema Ustavu to mogu uraditi članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara, i jedna četvrtina zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Čović je nakon danas održanog sastanka sa Ivanićem u Banja Luci, novinarima izjavio da razumije stavove RS iznesene u Narodnoj skupštini.

– Imali smo politički dogovor svih stranaka na nivou BiH da ćemo napraviti izmjene zakona, koji će omogućiti da se rok objave rezultata popisa pomjeri do kraja godine, decembra, kako ne bi opterećivao predizborni ciklus u BiH. To se, nažalost, nije ispoštovalo, rekao je Čović, dodajući kako nije korektno da mu se pripisuje da je znao za Jukićevu odluku.

– Napravljena je greška, bez dileme. Izigrali smo dogovor. Sada treba vidjeti kako iz svega toga skupa izaći. Da sam znao za odluku, nisam znao…, kazao je Čović.

I predsjednik RS Milorad Dodik danas je sa stavovima NSRS upoznao ambasadora Njemačke u BiH Kristijana Helbaha i šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunara Vigemarka.

– Ponovio sam im da je za RS neprihvatljiva odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. maja. Rekao sam im da je stav NSRS da će se srpski predstavnici povući iz Centralnog popisnog biroa i Agencije za statistiku BiH. Na taj način neće dati legitimitet radu tih instititucija, ukoliko se Jukićeva odluka ne povuče i ne postigne konsenzus u vezi s metodologojom, rekao je Dodik novinarima.

I pored upozorenja da IMO i Evropska unija ne mogu priznati rezultate popisa samo jednog entiteta, Dodik je rekao da će biti razmotrena mogućnost da RS usvoji svoj zakon i objavi rezultate popisa.

– Ukoliko to ne bude moglo, samostalno ćemo provesti popis u RS i saopštiti rezultate popisa, rekao je Dodik uprkos jasnim porukama iz Brisela.

KOMENTARI:
Loading...