Međunarodni tim istražitelja istražuje 60-godišnju Amelu Seferović, koja je poznata i kao Sena Halilović. Prva žena velike romske porodice iz BiH našla se u centru istrage zbog sumnje da ilegalno zarađeni novac skriva na računima u Hrvatskoj.

Nije jasno na koji je način novac stečen u Italiji, a istražitelji pokšavaju saznati kako je dospio na račune u Hrvatskoj. Zbog sumnje da su u hrvatskom bankama pokušali oprati skoro šest miliona eura, tužioci iz Torina su pokrenuli postupak protiv 22 osobe. Novac prije dvije godine otkriven na računima čiji su vlasnici osobe bez prebivališta, imovine ili zaposlenja u Hrvatskoj.

Baš u vrijeme kada je započeta istraga, Seferović je pokušavala podići oko 200.000 eura, a pri tome nije mogla objasniti porijeklo novca. Nakon toga joj je blokirana sva imovina, a zamrznuti su i milionski računi njene rodbine.

Seferović u Mostaru posjeduje veliko imanje, u Italiji ima vilu, a vjeruje se da je vlasnica i 400 automobila visoke klase. Seferović živi na relaciji BiH – Hrvatska – Italija, i u formalnom je braku sa Italijanom. Poznata je kao “kraljica Roma”.

Pretpostavlja se da su novac, nekretnine i automobili zarađeni prosječanjem i prodajom metalnog otapada, što je u Italiji krivično djelo, prenosi Faktor.

KOMENTARI:
Loading...