14.2 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Kralj otrova curi iz mostarske deponije

Kamioni komunalnih preduzeća iz Mostara svakodnevno dovezu više od 100 tona otpada na gradsku deponiju koja godinama radi bez okolišne i vodne dozvole. Iz deponije povremeno istječu otpadne vode i ulijevaju se u obližnji potok Sušicu koji prolazi kroz naselje Vrapčići, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Za uređenje deponije je od 2008. godine potrošeno više od 16 miliona KM, ali pročistač za otpadne vode nije uspostavljen jer „nije došao na red“. Javno preduzeće „Deponija“ za sve ove godine nije analiziralo vodu u Sušici, tvrdeći da nema obavezu to raditi.

Umjesto njih za potrebe istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) to je uradio Institut za vode iz Bijeljine. Institut je analizirao vodu iz korita Sušice i lagune, odnosno bazena u koji se slijevaju otpadne vode iz deponije.

Rezultati su pokazali da je koncentracija štetnih supstanci daleko veća od vrijednosti dozvoljenih Federalnom uredbom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije.

Mještani su zbog brige za zdravlje nekoliko puta blokirali pristup deponiji, a potom su pred Kantonalnim tužilaštvom u Mostaru podnijeli krivičnu prijavu protiv menadžmenta JP „Deponija“ i Grada Mostara.

„Doživjeli smo svakakve pritiske od policije, političara − apsolutno svaki vid pritisaka, od prijetnji otkaza na poslovima“, kaže član Udruženja „Jer nas se tiče“ Omer Hujdur.

Dozvole otišle niz vodu

Smrad odlagališta i stotine plastičnih kesa uhvaćenih u grane sasušenih stabala tužni su i najsigurniji putokazi ka mostarskoj deponiji. U blizini ulaza u deponiju vidi se crna voda koja godinama nekontrolisano teče sa starog odlagališta.

„Deset godina evo ima kako ovo curi i teče iz stare deponije koja je davno zatvorena. Niko ne vodi računa o ovome i ovo je katastrofa“, kaže mještanin Nijaz Hodžić.

Analiza uzorka otpadnih voda uzetih iz lagune i cijevi deponije je pokazala 100 puta veće vrijednosti arsena nego što je dozvoljeno. Stručnjaci kažu da je arsen kralj otrova, taloži se u kostima i oštećuje mozak i jetru. Analiza je utvrdila zagađenost i drugim supstancama, što pokazuju visoke vrijednosti hemijske i biološke potrošnje kisika. Ova dva parametra pokazuju ukupno onečišćenje otpadnih voda. Prema Uredbi, vrijednost hemijske potrošnje ne bi trebala prelaziti 700 g/m3, a u uzorku vode iz lagune rezultat je pokazao 15.400 g/m3.

Hemijski inženjer Amel Salihagić objašnjava da nalazi pokazuju onečišćenja koja bi mogla imati teške posljedice po ljudsko zdravlje, kao što su promjene na plodu trudnica, karcinomi i druga teška oboljenja.

Mostarskom deponijom je ranije upravljalo preduzeće „Uborak“ koje je otišlo u stečaj. Formiranjem novog Javnog preduzeća „Deponija“ planiralo se početi sa modernim upravljanjem otpadom pa je obustavljen dovoz smeća na stari dio odlagališta. Iako se na njega duže od 60 godina odlagao i opasni otpad, stari dio odlagališta nije potpuno saniran jer Grad Mostar nema tri miliona maraka da zatvori i kontroliše procjedne vode. Zbog toga je i novi dio odlagališta u neposrednoj blizini bio suočen sa problemima i prije otvaranja jer zatrovane procjedne vode sa starog dijela i dalje nekontrolisano natapaju tlo i otječu u Sušicu.

„Deponija“ nema obavezu da kontroliše otpadne vode u ovom potoku jer nema Vodnu saglasnost. To je dokument koji izdaje Agencija za vodno područje Jadranskog mora i njime se, uz ostalo, propisuju načini i učestalost kontrola.

Novinari CIN-a su upoznali glavnog federalnog urbanističkog inspektora Ejuba Salkića sa rezultatima analize procjednih voda sa deponije. On kaže da je svjestan svih problema, ali da deponija sada, ipak, dobro funkcioniše.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci