Golf IV ukrade se za 50 sekundi, golf V za dvije minute, pasat za 60 do 90 sekundi. Pod uslovom da imaju fabrički alarm, počinje svoju ispovijest Sanel Karahmet (38), jedan od zatvorenika u Zenici.

Golf IV ukrade se za 50 sekundi, golf V za oko dvije minute, pasat za 60 do 90 sekundi. Pod uslovom da imaju fabrički alarm, počinje svoju ispovijest Sanel Karahmet (38), jedan od zatvorenika u KPZ Zenica.

Karahmet je osuđen za organizovani kriminal, tačnije za krađu motornih putničkih vozila. Osuđen je na devet godina zatvora, piše Start magazin BiH.

„Osuđen sam za krađu 50 automobila u nekih godinu i po dana. Dobijali smo od hiljadu do dvije i po hiljade eura po autu. Krali smo širom BiH, pretežno Volkswagenov program automobila“, dodaje Karahmet.

Neka vozila su, kako navodi, završavala na autootpadima, drugima su falsifikovani dokumenti i odvezeni su preko granice. U lov su kradljivci automobila kretali u malim timovima, u vozilima koja nisu bila regularna, a onda putovali od grada do grada, od sela do sela, i tražili plijen. Krali su isključivo noću.

Imali smo poseban alat, dekodere manje od kutije cigareta. Bravu otvorimo fizički, uđemo u vozilo, izbijemo unutrašnju bravu u koju ide ključ, a onda damo kontakt šrafcigerom. U servis-džek uključimo dekoder koji poništi postojeće kodove i ubacimo kod koji omogućava startovanje automobila. Nakon toga damo kontakt šrafcigerom i gotovo“, pojašnjava Karahmet, koji je po profesiji mehaničar.

„Kod nekih dodatnih zaštitinih mehanizama sam znao podići haubu, raskopčam komande, ubacim u treću i vozim. Inače sam po profesiji mehaničar. Kojekakvi prekidači i prepreke koje se postavljaju vas mogu malo usporiti, ali u suštini ne postoji apsolutna zaštita. Sve se može neutralisati…“, dodaje Karahmet.

KOMENTARI:
Loading...