16.6 C
Bosanska Krupa
Petak, 26 Februara, 2021

Košarac: Politika Vijeća ministara BiH je zaštita domaće proizvodnje

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac ocijenio je vrlo važnim da se o problemima građana razgovara u institucijama, naglašavajući da niko ne može biti izoliran od običnog čovjeka i privrednika, a svi su svjesni da postoje određeni problemi uzrokovani pandemijom koronavirusa.

U intervjuu za Fenu podsjetio je da je Ministarstvo putem Agencije za veterinarstvo s ostalim agencijama bilo vrlo aktivno s početkom pandemije kada je bilo važno definirati listu važnih proizvoda za Bosnu i Hercegovinu i osigurati da vanjskotrgovinski promet funkcionira bez zastoja.

– To je i učinjeno. BiH je pokazala visok stepen razvijene svijesti u tom nesvakidašnjem periodu da adekvatno putem međunarodnih institucija i zvaničnog stava u zemlji zasnovanog na koordinaciji entitetskih ministarstava bude veoma proaktivna kako bismo zaštitili vanjskotrgovinski promet svakog poljoprivrednika i zastoja nije bilo – naglasio je Košarac.

S druge strane, dodaje, sve ono što je zatečeno u Ministarstvu stavljeno je u opticaj te su uloženi dodatni napori kako bi se predao Upitnik za izvoz crvenog mesa u zemlje Evropske unije, cijenjeći da je to tržište mnogo veće i da bh. privrednici imaju veće šanse da naprave ozbiljne ugovore i poslove.

Prije toga bh. privrednici imali su jedino ugovoren izvoz mesa u Tursku te je bilo potrebno ohrabriti ih da obavljaju vanjskotrgovinski promet s Ruskom Federacijom, Kinom i zemljama Evropske unije.

– Taj posao je zaustavljen 2019. godine. Vrlo malo je bilo izvezeno mesa, ali su uloženi napori da se u 2020. godini osiguraju značajne količine mesa koje su izvezene u Tursku te je izvezeno oko 2.400 tona – podvukao je.

Vidljiv je napredak kada je u pitanju izvoz iz Bosne i Hercegovine te je Košarac izdvojio podatak da je izvezeno mnogo više ribe prošle godine i to oko osam posto više nego 2019. godine. Izvezeno je 7,3 posto više količina voća i povrća, kao i mesa goveda i svinja nego ranije.

Razumije ministar da privrednici sada imaju problem zbog činjenice da je kupovna moć građana smanjena, a evidentno je i da postoje viškovi u nekim granama te je jasna zabrinutost poljoprivrednih proizvođača šta će s proizvodima koji mogu propasti ili im može pasti cijena.

Ipak, ministar Košarac podsjeća da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u sektoru poljoprivrede ne može biti centralni organ. Potencirao je na nekoliko sastanaka s predstavnicima proizvođača da se usmjere na komunikaciju s entitetskim ministarstvima čija je to primarna ustavna nadležnost.

Želja mu je, kaže, da se u koordinaciji definiraju određena kretanja ne samo u vanjskotrgovinskom prometu, nego i u nekim drugim veoma važnim razvojnim politikama iz oblasti poljoprivrede.

– Žao mi je što to nije shvaćeno na najbolji način. Kada sam ih usmjeravao na entitetska ministarstva smatrali su da mi ne želimo time da se bavimo, ali odbacujem takve tvrdnje. Politika ovog saziva Vijeća ministara BiH je zaštita domaće proizvodnje – napomenuo je Košarac.

Kaže da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija organizirao sastanke s predstavnicima privredne zajednice u BiH u vezi s Covidom-19 kada je istaknuta namjera da se napravi Radna grupa za zaštitu domaće proizvodnje, od čega se nije odustalo.

Naglašava da razumije izazove i poteškoće privrednika, navodeći i da je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske zatražilo da se onemogući uvoz svježeg mesa goveda i svinja.

Stoga će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sačiniti odluku i proslijediti je Vijeću ministara te se očekuje da se ono na nekoj od narednih sjednica odredi o tom pitanju.

Trenutno je zaustavljen izvoz krušaka u Rusku Federaciju nakon što je Federalna služba za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor u Rusiji – Rosselkhoznadzor upozorila da su u uvezenim kruškama iz BiH pronašli karantensku bakterioznu bolest koja izaziva njihovu trulež.

Košarac napominje da je izvoz voća i povrća te mesa osjetljiv posao s obzirom da se bh. tehnologije moraju prilagoditi standardima zemalja s kojima se obavlja vanjskotrgovinski promet.

Slične probleme BiH je imala 2016. godine kada je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kasnilo s dostavljanjem određenih podataka i informacija nadležnim tijelima Ruske Federacije, a i 2018. godine bio je aktuelan sličan problem.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci